Hírek

2013.01.14. 17:52

Takarítani pedig muszáj: az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének kell lapátolnia

Vas megyei körkép - Az ingatlan tulajdonosa a felelős azért, hogy a ház előtti járda, útszakasz ne legyen síkos. Ez a közterületekre is igaz!

Kiss Tamás

Az intenzív havazás (eddig) 15-20 centiméteres hótakarót hozott, ez sokaknak örömet, másoknak viszont bosszúságot okozott. Utóbbiak közé tartoznak mindazok, akiknek hétfőn reggel munkába menet vastagon havas járdákon kellett előreküzdeniük magukat. Becsületükre legyen mondva, az ingatlantulajdonosok egy része már reggel nekilátott a hóeltakarításnak, másoknak még délután sem került lapát  a kezükbe. Holott több okból is érdemes lenne megmozdulniuk.

 

Szerencsére sokan már reggel nekiláttak a hóeltakarításnak. Fotó:Benkő Sándor

 

A települési önkormányzatok rendeletben szabályozzák a hóeltakarításal kapcsolatos kötelezettségeket. Ezek szerint az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) köteles akár naponta többször is  gondoskodni az ingatlan előtti járda tisztántartásáról, a járdán a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről. A szórakoztató, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt, illetőleg, ha a járda mellett vendégjárda is van, az úttestig terjedő teljes területet az üzemeltető köteles a nyitvatartás ideje alatt tisztántartani.
A másik nyomós érv a következő: abban az esetben, ha valaki elcsúszik és balesetet szenved (ha minden esetben nem is automatikusan,  de) bizony a tulajdonost terheli a kártérítési kötelezettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!