Hírek

2013.09.03. 12:15

Piaci nyitvatartás: van, aki hiányolja a hétfőket

Szombathely - Hosszú idő óta a téli szezonban hétfőn zárva tart a piac, de vannak, akik szerint ezen már változtatni kellene.

Peltzer Géza

A szombathelyi vásárcsarnok környékén lakók számára mást jelent a piac, mint mások számára, akik hetente legfeljebb egyszer-kétszer jönnek ide ki zöldséget húst venni. a piac környékén lakók naponta ide járnak vásárolni tejet, pékárut, ragaszkodnak az itteni termékekehez, mert olcsók, megbízható forrásból származnak. A piac már régóta zárva tart hétfőn, ilyenkor reggel hét óra előtt a közelben nem lehet élelmiszert vásárolni g, hogy a piacnál lévő élelmiszerbolt is bezárt tavasszal.

- Nekünk nagyon fog hiányozni a hétfői nyitva tartás - mondja Nyári Józsefné, aki a Szent Márton utcában lakik. - Már bezárt a piaci ábécé is, októbertől hétfőn reggel hétig majd a környéken sehol sem tudunk egy kiflit, egy liter tejet kapni. Élnek itt sokan, akiknek iskolába megy reggelenként a gyerekük, vagy munkába indul a férjük reggel hatra, ők hétfőn nem tudnak friss péksüteményt vásárolni számukra. Augusztus huszadika előtti hétfőn is zárva tartott a piac, állítólag az önkormányzat nem engedte, hogy kinyissanak. Változnak az idők szerintem minden nap nyitva kell lenni a a piacnak, hiányozni fog nekünk a hétfő októbertől. Harminchat éve itt élek, szerintem sokaknak, akik itt élnek,ugyanígy gondolják. ma már más világ van, mint amikor ezt a nyitva tartási rendeletet hozták, haladni kellene az idővel.

Nyári Józsefné a közelben lakik, így rendszeresen itt vásárol (Fotó: Szendi Péter)

A piacon nem csak őstermelők, hanem olyan boltok, üzletek is működnek, amelyek egységes havi bérleti díjat fizetnek az üzlethelyiségért. Nekik a téli időszakban négy kieső hétfők jelentős árbevételcsökkenést jelentenek, ráadásul télen is ugyanannyi a bérleti díj, mint máskor, holott ebben az időszakban legalább négy napig nem árulhatnak.

Tóth Imre, a Vásárcsarnok igazgatója szerint Nyári Józsefné egyedül áll panaszával. Hozzátette: a nyitva tartással kapcsolatos reklamációk épp fordítottak szoktak lenni, miszerint nyáron sem kellene nyitva tartaniuk hétfőnként.

- Nyitva tartásunkat önkormányzati rendelet szabályozza, nekünk ehhez kell tartanunk magunkat. Télen hétfőnként alig volt érdeklődés, az árusok is úgy gondolták, hogy nem érdemes kijönni, ezért alakult ki a mostani nyitva tartási rend. Mi ezen önkényesen nem változtathatunk, szerintem a fenntartóhoz, vagyis az önkormányzathoz kell fordulnia annak, akinek ez nem felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!