Horvátlövő

2016.08.22. 18:50

Megújul a horvátlövői templom

Horvátlövő - Hétmillió forint állami támogatásból újulhat meg a horvátlövői templom, és négymillió forintot nyert a falu útfelújitásra.

Cseszkó Tamás

Örömteli hírrel érkezett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő Bugnits Vilmos horvátlövői polgármesterhez. - Közös munkánk eredményeképp újabb támogatásokhoz jutott a falu, és ez hozzájárul ahhoz, hogy Horvátlövő ismét tudjon előre lépni - mondta dr. Hende Csaba. - Magyarország kormánya nem hagyja magukra a kisebb településeket sem, ennek bizonyítékai azok a minisztériumi források, amelyeket sikerült a falunak megszereznünk - hangsúlyozta a képviselő.

Dr. Hende Csaba és Bugnits Vilmos a horvátlövői templom előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 7 millió forintot ad a felújításra Fotó: Cseszkó Tamás

Bugnits Vilmos elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 7 milió forinttal támogatta a helyi templom felújítását, az önrészt a helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat adta. A polgármestertől megtudtuk: az első templom pusztulása után 1674-ben említik először a falu templomát. A zsindellyel fedett, kis méretű templom festett famennyezettel, toronnyal, kőszékekkel, kőoltárral készült. A középkori templom többszöri bővítés és átépítés után nyerte el mai formáját. Eredetileg egyhajós, poligonális szentéllyel és a templom előtt álló toronnyal. A szentély mindkét oldalához oratórium épült, a nyugati homlokzat előtt álló tornyot klasszicista előcsarnokba építették. A bejárat vakárkádokkal díszített, a timpanonban lunetta ablak láthatól. Belül kétoszlopos karzat osztja a fiókos dongaboltozatú hajót. Ugyancsak dongaboltozatú a szentély. A főtornyot 1963-ban újítottak fel, a belső festés 1965-ben készült. A templomot 1979-ben, ezt követően 1990-1993 között újították fel. A szentségházban látható Szent Anna ereklyéje. A kőkeresztet 1979-ben helyezték a templomkertbe. Horvátlövő temploma 2007-ben a szentpéterfai plébánia gondozásába került. Bugnits Vilmos elmondta: a felújítás során megújul az épülethomlokzat, amely magába foglalja a kőművesmunkák, a homlokzati festőmunkák és a bádogmunkák javítását, a villámhárító cseréjét, és új rétsisakot kap az épület. A polgármester köszönetet mondott dr. Hende Csabának a munkájáért. - A templomfelújítás mellett képviselő úr lobbierejének köszönhetően további 4 millió forintot nyertünk utak felújítására is - jelentette be a falu első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!