Horvátzsidány

2015.06.25. 13:19

60 forint egy kiló meggyért? - A vasi termelők is várják a konzervgyárak magasabb árajánlatát

Horvátzsidány – Csütörtökön megkezdődött a szüret a 16 hektáros horvátzsidányi meggyesben. Az édesebb fajtát jórészt háztól elviszik, de az újfehértói a fán maradhat.

Bakos Ágnes

 

60-70 forintot adnak a konzervgyárak a meggy kilójáért, miközben ennyibe kerül a gyümölcs termesztése – mondta Horváth Róbert, a horvátzsidányi meggyes egyik tulajdonosa. Azt mondta, az érdi bőtermő virágzásakor nem kedvezett az időjárás, a fele a termés, mint egy jó évben. Az édes gyümölccsel szerencséjük van, azt háztól elviszik – mondta. 300 forint egy kiló érdi bőtermő fajta, közvetlenül a termelőtől.

Az újfehértói a másik meggyfajta Horvátzsidányban, annak még kell körülbelül tíz nap vagy két hét érési idő – mondta Antal Tibor, a meggyes másik tulajdonosa. Az újfehértói a savanyúbb, a virágzásánál kedvezőbb volt az idő, annak idén bőségesebb a termése – a termés viszont a fán maradhat.

A termelők legalább 100 forintot szeretnének egy kiló meggyért, ennyit egyelőre nem adnak érte a konzervgyárak – mondta Horváth Róbert.

Ha nem megy feljebb az ár, akkor a fán hagyják a termést a meggytermesztők, mert egyszerűen nem éri meg nekik leszedni. Antal Tibor azt mondta: Szabolcsban van olyan kollégájuk, aki egy családdal szedette le tavaly a termést, felezett velük, így mindenkinek megérte, de egyébként fent hagyta volna a fán a gyümölcsöt, olyan alacsony volt a felvásárlási ár – annyi, mint idén.

- A legközelebbi konzervgyár Mosonmagyaróváron van, odavinni 8-10 forintba kerül kilónként, vagyis egy fillér haszon nincs rajta, sőt – számolt a meggytermesztő.

A meggy „forró áru”, így fogalmazott Horváth Róbert. Néhány nap a szüret csupán, aztán azonnal el kell adni vagy feldolgozni.

A horvátzsidányi termelők azt mondták, ha maguk dolgozzák fel a gyümölcs egy részét, akkor kevésbé vannak kitéve a felvásárlási áraknak. Éppen ezért Horvátzsidányban a meggy egy részéből meggylevet készítenek, még ha az is plusz költség – de legalább nem rohad a fán a gyümölcs.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!