Iklanberény

2015.05.25. 13:07

A szeretet és a Szent Lélek hozta létre

Iklanberény - A helyi plébános kis ötletéből nagy dolog született a faluban.

Cseszkó Tamás

Vasárnap adták át Iklanberényben Andrej Rubljovról, a leghíresebb orosz ikonfestőről elnevezett múzeumot. A településen kicsivel több, mint hatvanan élnek, mégis folyamatosan azon vannak, hogy fejlődjön, növekedjen a falu. Berényi Pál polgármester történelminek nevezi az átadót, mint mondja, tudomásuk szerint ilyen jellegű tárlat máshol az országban nem működik. - Szeretnénk élni a lehetőséggel, ami kínálkozott, hiszen az a célunk, hogy Iklanberény örökké fennmaradjon - fogalmazott a polgármester,hozzátéve, hogy idén ünnepli 870. évfordulóját a falu.

- A szeretet és a Szent Lélek hozta létre a kiállítást - kezdte a történetet Kovács Csaba Albert atya, aki felelevenítette, karácsonykor ajándékozott szentképeket a gyermekeknek karácsonyra, majd később meghirdette a szentkép gyűjtő versenyt is, ami nagy sikert aratott. Ekkor jöttem rá, hogy milyen sok szentkép forog közkézen, ezért templomban is felhívtam a hívek figyelmét arra, hogy mit szeretnénk elérni. Végül ötezer szentkép gyűlt össze.

Kovács Csaba Albert plébános, Berényi Pál polgármester és Ágh Péter képviselő

Így működik a Szent Lélek, jön egy apró sugallata és ha jó földbe hull, jó termést hoz, ezért érdemes magunkat átadni a vezetésének - hangzott el. Kovács Csaba Albert arról is beszélt, hogy a történelem szelete a szentkép múzeum, de egyúttal kultúrtörténeti emlék is. A legrégebbi darabja a gyűjteménynek 1850-ből való és Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja.

- Ezer szentkép, ezer emberi sors, ezer emberi történet. Éppen ezért ez nemcsak egyszerű múzeum hanem szakrális tér is - mondta az atya, majd köszönetet mondott azoknak, akik nélkül a kiállítás nem jöhetett volna létre: Sulics Istvánnak és családjának, Berényi Pálnak, Iklanberény polgármesterének és Kelemen Dávid történésznek. Utóbbi komoly előadásban ismertette a szentkép művészet történetét. A rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében kiemelte, a szentképek jelentéstartalommal bírnak, hiszen a szentek tekintetei Isten szeretetét tükrözik a világ felé, amelyek nekünk is mindig erőt adhatnak a mindennapjainkhoz és az egymás felé vezető utak megtalálásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!