Ivánc

2016.09.04. 14:01

Az elhurcoltak emléke - Várják az ivánciak relikviáit

Ivánc - Egykor 116 iváncit vittek szovjet munkatáborba. Rájuk igyekeznek méltón emlékezni az utódok, leszármazottak. Nagyszabású gyűjtés kezdődött Iváncon.

Bakos Ágnes

Hiánypótló, emlékező és emlékeztető kiállítás készül Iváncon. Az 1945. április 8-án elhurcolt 116 ivánci férfira emlékeznek a második világháború lezárásának hetvenedik évfordulóján - hívja fel a figyelmet Gyarmati Tibor, Ivánc polgármestere.

A Gulág Emlékbizottság támogatja az ivánci emlékezés tervét, anyagi forrással is. Most pedig a helyieken a sor: emlékezni kell, hogy emlékeztessenek mindenkit a szörnyűségre.

Ivánc egyedi, „saját”, tragikus második világháborús históriával rendelkezik.

1945 áprilisában, a „felszabadulás” után egy orosz tiszt érkezett a faluba - írja a történelmi emlékeztető. Az orosz tiszt elrendelte, hogy gyűljenek össze a 16 és 45 év közötti férfiak a településről, mert Zalába mennek, a harcokban megrongálódott vasútvonalat kell helyreállítani.

Jóhiszeműek, segítőkészek voltak az ivánciak, meg persze főbelövés terhe mellett szólt a felhívás.

Összegyűlt 116 helyi fiatalember, és mentek. De nem a zalai dombág felé vették az irányt. A végső úti cél a Szovjetunió munka- és fogolytáborai voltak, a Gulág.

Az ivánci önkormányzat úgy döntött, elég volt a hallgatásból, hiszen évekig nem beszéltek a falu tragédiájáról. Most, az emlékévben gyűjtésbe kezdenek.

- Várunk minden információt a 116 elhurcolt férfiról. Hozzátartozók jelentkezését, fényképeket, levelezést, naplót, ruházatot, tárgyi emléket - sorolta a polgármester.

Elbeszéléseket, történeteket, személyes visszaemlékezéseket is várnak az 1945-52-es időszakból. Ha valaki mesélne, de egészségi állapota nem engedi, hogy felkeresse az önkormányzatot, ahhoz szívesen házhoz mennek és rögzítik a beszámolót.

Az összegyűjtött anyagból kiállítást rendeznek. Az eredeti emlékeket nem örökbe kérik: digitalizálás után visszaadják a családtagnak.

A polgármester kiemelte: - Nem a gyűlölet és hangulatkeltés a cél, hanem a tisztánlátás, hogy soha ne ismétlődhessen meg ilyen és hasonló élethelyzet. Fontos, hogy szembenézzünk a történelem útvesztőivel nyíltan és őszintén, felemelt fejjel.

Címkék#Ivánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!