Jánosháza

2017.03.03. 13:55

Állampolgársági esküt tett Erzsébet

Jánosháza - Könnyek kísérték a Himnusz hangjait a polgármesteri hivatalban, az oka pedig az, hogy régóta várt magyar állampolgárságra Marics Erzsébet.

Viola Beata

Szombathelyen intézte a visszahonosítási eljárás papírmunkáját Marics Erzsébet, azt mondta, egyszerű folyamat volt. Most pedig izgatottan várja az új személyi igazolványát. A magyart.

Kiss András polgármester előtt tett esküt Marics Erzsébet
Fotó: Bakos Ágnes

- Osztrák állampolgár voltam, 1989 óta lakom Ausztriában - mondta. Azt azonnal hozzátette, hogy mindig magyarnak tartotta magát. Szerinte, ahogy idősödik az ember, úgy erősödik a nosztalgia, a hazaszeretet is. Ezért élt az egyszerű honosítási eljárás lehetőségével. Sőt, itt szeretne élni, ismét. Azt mondta, amikor idősebbek lesznek az unokái, akkor haza szeretne költözni Jánosházára. Itt van a szülői háza, itt volt az otthona.

- Nekem soha nem volt hazám, csak a szükség hozta, hogy ki kellett mennem - mondta Erzsébet. Keserédes emléket idézett fel a napokban tartott ünnepélyes állampolgársági eskütétele alkalmából: - Volt egy barátnőm, Budapesten éltünk. Amikor megtudta, hogy kikerülök Ausztriába, azt mondta, elárulom a hazámat. Azt én nagyon a szívemre vettem. Ő már nem él, meghalt, de ezzel a gondolattal is vissza akartam magamat honosítani - mesélte Erzsébet, akit magyarul kiválóan beszélő férje kísért az eskütételre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!