Káld

2016.11.24. 21:50

A népi kincsek délutánja

Káld - November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete, kedvenc gyermekkori népmeséink, népdalaink ünnepe. Ennek jegyében telt vasárnap délután a Káldi Napraforgók Egyesülete által szervezett program.

Civil Tudósítónktól

A színpadon egymást váltották a mesemondók, népdal-énekesek, népzenészek és néptáncosok, miközben a terem egyik részén a tollfosztó asszonyok munkálkodtak, egy másik részén a fiatal legények gyakorolták a kukoricafosztás és -morzsolás technikáját.

A gazdag és változatos programon Fülöp Katalin mesélő ismertette e két fontos népi tevékenység folyamatát, közben az asszonyok tollfosztódalokat énekeltek. Róka Szabolcs népzenész koboz (lantszerű hangszer) kísérettel adta elő vidám dalait.

Róka Szabolcs kobozkísérettel vidám dalokat adott elő
Fotó: Káldi Napraforgók Egyesülete

A közönséget kikérdezve megénekelte még a káldiak vasárnapi ebédjét is! Szép népdalokat adtak elő a káldi általános iskola tanulói és a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium növendékei. Palatkai és kalotaszegi táncokat mutatott be a Kemenesaljai Néptánccsoport, majd Nagy György és Vajda András népi hangszerek egész sorát szólaltatták meg, amihez Hámori Balázs népművelő fűzött ismertetőt. Az iskola diákjai furfangos népmeséket mondtak.

A délután jó hangulatban telt, a közönség a szórakozás mellett tanulhatott is a régi idők szokásairól. A gyermekek örömmel próbálták ki, hogy milyen tollat fosztani és kukoricát morzsolni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!