Kemenesmagasi

2016.03.15. 16:58

Berzsenyi Lénárd honvéd ezredesre emlékeztek Kemenesmagasiban

A forradalmi eseményekre emlékeztek Kemenesmagasiban is.

Cseszkó Tamás

A Celldömölk melletti apró falu saját 48-as hőssel büszkélkedhet, itt nyugszik Berzsenyi Lénárd honvéd ezredes, aki a szolnoki és ceglédi harcokban szerzett dicsőséget a hazának. A megemlékezésre a Székesfehérvári Vasiak Baráti Köre húszfős delegációval érkezett, az evangélikus gyülekezet, a citerazenekar, a népdalkör tagjai és az ünnepi műsor szereplői várták őket.  A székesfehérvári vasiak szép ajándékot hoztak magukkal: Berzsenyi Lénárd domborművét és a Berzsenyi család hivatalos címerét. Mindkettőt Szakál Antal festőművész-művésztanár készítette el. Mindkét ajándék azonnal a helyére került, a Berzsenyi család sírboltján emlékeztet bennünket a valamikori kemenesaljai nemesi családra és a család leghíresebb tagjára, Berzsenyi Lénárdra. Közben megérkezett Celldömölkről a Berzsenyi család is.

Ünnepi istentisztelettel kezdődött az eseménysor, majd a jelenlévők úgy döntöttek, hogy a szeles, hűvös, havas esőben az ünnepi műsort is az imateremben tartják meg. Az eső elálltával vonultak ki a temetőbe a Berzsenyi család sírboltjához, a helyszínen áldotta meg evangélikus lelkész a címert és a domborművet, ezután következett a koszorúzás. A megemlékezésen részt vett Mesterházy István honvéd ezredes - aki Berzsenyi Lénárd rabtársa volt az olmützi fogságban - testvérének dédunokája. Mesterházy Irma a fehérváriak baráti körének tagjaként látogatott el a faluba, így ért össze ezen a napon a 48-as bajtársak emléke és két Vas megyei falu, Kemenesmagasi és Mesterháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!