Kemenesmagasi

2016.03.12. 17:47

Sült hagymás vérrel kezdték a napot a kemenesmagasiak - Több százan megfordultak a disznótoron

A Kemenesmagasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szombaton már második alkalommal rendezte meg a disznótorost.

Civil Tudósítónktól

A rendezvénynek a falu tájháza adott otthont, ahol családias légkörben, jó hangulatban várták az érkezőket. Jöttek is szép számmal: estig majdnem hatszázan fordultak meg a rendezvényen. Csaknem ötven ember szorgoskodott, hogy az ebéd elkészüljön. Felelevenítették a régi, hagyományos disznótorok hangulatát, ízeit.

Reggelire sült hagymás vérrel, kemencében sült langallóval és a házi sajtok kavalkádjával várták az ide érkezőket. Rotyogott az üstben a házi húsos- és gombócos káposzta, a körömpörkölt, a csülkös bableves, a vadpörkölt, és természetesen az elmaradhatatlan süt kolbász is elkészült. Az ebédet a kultúrházban fogyasztották el, ahol Sebestyén Zoltán polgármester köszöntötte nőnap alkalmából a megjelent hölgyeket. A hagyományőrzők nevében Halász Ferenc elnök díszoklevelet adott át Zsoldos Tibornak és feleségének, Zsoldos Tibornénak, megköszönte odaadó, fáradságos munkájukat, amit tanúsítottak a rendezvény szervezése során. A résztvevőknek öltözetükkel is követniük kellett a hagyományokat -Szuh Józsefné ruháját díjjal jutalmazták a szervezők.

A finomságok elfogyasztása után fellépett a Septeam együttes, majd a 3. osztályos Kelemen Rebeka énekelt, a Répcelaki Ümmögő Népzenei és Néptánc Együttes szórakoztatta a résztvevőket. A helyi általános iskolások is műsorral készültek, amit a Vati Fiúk Country Club előadása követett. Az este sztárvendége a Dupla Kávé volt, tombolán pedig egy élő malacot sorsoltak ki.

Az egyesület rendezvényét a Vas Megyei Közgyűlés, Kemenesmagasi önkormányzata anyagilag is támogatta, de a helyi vállalkozóknak és a falu lakosainak is nagy részük volt abban, hogy másodszor is sikerre vitték a disznótort.

Szerző: M. Koncz Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!