Kemenessömjén

2015.08.23. 18:00

Megújult a kemenessömjéni templom

Kemenessömjén – Veres András megyéspüspök áldotta meg vasárnap délután a település felújított templomát.

Cseszkó Tamás

Verőfényes napsütésben gyülekeztek a helyiek a felújított templom előtt. – Még mi sem tudjuk pontosan, mikor épült, valószínűleg a tatárjárás után, hiszen az első írásos említés 1330-ból való – mondta el Kurucz Attila, a település polgármestere. A falu első emberétől megtudtuk, az évszázadok viharai nem kímélték a templomot, a török kor végére a gyönyörű középkori épületből csak néhány omladozó fal és egy romos sekrestye maradt. – A második világháborúban ellőtték a tetejéről a keresztet, de csodával határos módon az épület nem omlott össze – elevenítette fel a történteket Kurucz Attila.

Nemrég Veres András tartott vizitációt a községben, ekkor személyesen is meggyőződhetett arról, hogy elengedhetetlenné vált a felújítás. A templomszentelésen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki elmondta, amikor korábban a faluban járt, az egyik hívő arra kérte, hozza el a településre a megmaradás és a becsület jelképét, azaz a magyar zászlót. Wittner Mária 1956-os halálraítélt saját kezűleg varr zászlókat azoknak a településeknek, amelyek sokat tesznek a megmaradásért - hangsúlyozta Ágh Péter, aki a templomszentelésen adta át az ajándékot Kirner Zoltánnak. A plébános kiemelte, a felújításra sikeres pályázat, a hívek és az egyház összefogása adott lehetőséget. Magyarország Kormánya 27 millió forinttal támogatta a munkálatokat, további forrásokat a hívek és a Szombathelyi Egyházmegye biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!