Kerkáskápolna

2016.06.05. 07:39

Kerkáskápolnán egészen mást jelent az összetartozás napja, mint az ország belsejében

25 évvel ezelőtt a szlovén határon még harcok voltak. Tíz kilométerre a településtől már nem értik a magyar nyelvet.

Budai Dávid

Kerkáskápolnán nem egészen nyolcvanan élnek, mégis, vagy talán éppen ezért rendkívül fontos számukra az összetartozás érzése. A településen tavaly tartották meg először a nemzeti összetartozás napját, az akkor kétnapos rendezvény idén egynaposra apadt.

Keserű József, a település polgármestere szombaton a hatalmas, 700 négyzetméteres rendezvénysátor árnyékában állva elmondta: Kerkáskápolnától tíz kilométerre, Hodoson már tolmácsra van szükségük az embereknek, hogy megértsék a magyarokat. Még egy generáció felnő, és már nem lesz egyetlen ember sem, aki tudna magyarul az egykori színmagyar településen. Keserű József szerint az emberek egyre inkább elfelejtik, hogy 96 évvel ezelőtt a trianoni döntés következtében kettészakították az Őrséget. Ezért a nemzeti összetartozás napja itt, a nyugati határszélen egészen mást jelent, mint az ország belsejében.


Ez a nap pedig kiváló alkalom arra, hogy erősítsék a nemzeti összetartozás érzését az itt élő és a határon túli magyarok között. Éppen ezért nem meglepő, hogy határon túli csoportokat is vártak a településre, amelynek lakossága ilyenkor a sokszorosára duzzad, ha csak egyetlen napra is.

Azért, hogy a településen élők és a vendégek ne maradjanak éhen, az összetartozás napját egy hamisítatlan őrségi főzőversennyel indították. Némelyik bográcsban pincepörkölt, némelyikben vadhússal készült gulyásleves fortyogott, de ahogyan Talián Hajnalka megfogalmazta, ők nem versenyeztek senkivel, a baráti összejövetel volt a lényeg.

A polgármester emlékeztetett: 25 évvel ezelőtt a szlovén határon még harcok voltak, azóta sokat fordult a világ, bízunk abban, hogy a jövőben békében tudunk egymás mellett élni. A II. Nemzeti Összetartozás Napja az Őrségben valódi kulináris, kulturális élvezeteket kínált egész napra, az ingyenes rendezvényt este tízkor bállal koronázták meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!