Kert

2014.03.10. 12:45

Itt az ideje a metszésnek, permetezésnek

Immár visszavonhatatlanul itt az ideje a metszésnek, a tavaszi szőlészeti, kertészeti munkáknak. Érdemes olyan eszközt választani, ami ha el nem is végzi helyettünk, de megkönnyíti, szinte szórakozássá teszi a munkát.

Varga Krisztina

Szombathelyen már tavaly elindult egy kezdeményezés, melynek keretében gyártó cégek, valamint kis- és nagykereskedők összefogásával metszési bemutatót tartottak. A szőlészek, borászok, kertészkedők kérésére az idén a gyakorlati bemutatót közelebb viszik a felhasználókhoz. A „Szőlészek, borászok és gyümölcsösök" című előadást szerdán 10 órától Kőszegen, a Borok házában (Várkör 54. szám alatt), fél kettőtől pedig a vaskeresztesi közösségi házban hallgathatják meg az érdeklődők. Az utóbbit követően, Hatos István hegybíró szervezésében gyakorlati bemutató is lesz a Mittl pincénél, ahol működés közben is meg lehet figyelni, vagy akár ki is lehet próbálni az eszközöket.

A bemutató tervezett tematikáját követve mi is megkérdeztük Sümeghy Mihály mezőgazdasági gépésztől: milyen irányba mutat a technológiai fejlődés, mit kereshetünk, mi az, amit a modern eszközök át tudnak vállalni a gazdáktól?

Megtudtuk, néhány éve létezik már olyan, akkumulátoros metszőolló, amely emberi erőfeszítés nélkül, pusztán elektronikus jellel könnyedén elvágja akár a 4 centiméter átmérőjű ágat is. Így az almáskertben nemcsak az ollót, hanem még a kisfűrészt is kiváltja. Az energiát adó, pár kilogramm súlyú tölthető akkumulátort a felhasználó a hátára csatolva viszi magával, így mindkét kezét szabadon tudja használni. A szakember szerint egy szőlőlugashoz talán luxus, de egy több hektáron gazdálkodó borásznak vagy gyümölcskertésznek már érdemes beszereznie ezt az eszközt, hogy aztán egyszer s mindenkorra búcsút inthessen a felhólyagosodott tenyérnek.

Márkus Zoltán és Sümeghy Anna az akkumulátoros metszőolló használatából tartanak bemutatót. Fotó: Varga Krisztina

A szerdai bemutató másik főszereplője az a feltörekvő olasz cég lesz, amely különféle magasvágóival, magasfűrészeivel a létrára mászás kényelmetlenségét is ki tudja küszöbölni. Specialitásaik ezen kívül a magasra vivő, illetve nagy porlasztású permetezők, melyekkel nem gond a vegyszer magasabb fákra történő kijuttatása sem.

Sümeghy Mihálytól megtudtuk: a damilos bozótvágók, robotfűnyírók, gyepszellőztetők, fűnyíró traktorok és egyéb huszonegyedik századi csodák mellett újra divatba jönnek a hagyományos, kézi hajtású, úgynevezett hengerkéses fűnyírók. A tologatós nyíróknak vitathatatlanul nagy előnyük, hogy könnyen kezelhetők, környezetbarátok, és ott is vághatjuk velük a füvet, ahol nincs villanyáram, vagy ahova nem ér el a vezeték. Aki bizalmatlan lenne a technológiával szemben, annak eláruljuk: a golfpályákon kötelező előírás a hengerkéses technológiájú fűnyírók használata – igaz, motoros változatban.

Azoknak, akik ellátogatnak valamelyik bemutató helyszínére, meglepetést is tartogatnak: technológiai újításokat a borkészítési eljárás során.

Mi viszont megkérdeztük a szakembertől: mire kell figyelnünk akkor, ha nem a legmodernebb, futurisztikus szőlőművelő eszközök mellett döntünk, hanem hagyományos metszőollót szeretnénk vásárolni. Sümeghy Mihály elmondta, hogy a csúcsminőség a kézi eszközökben sem elérhetetlen. Metszőollót már pár ezer forinttól kaphatunk, a középkategóriájú 4-6 ezer forint, de egy elnyűhetetlen japán szerszámért közel húszezer forintot is elkérnek. Érdemes olyant választanunk, aminek a nyele könnyű, alumínium öntvényből készült, az éle pedig cserélhető. Így ha elhasználódik, nem kell az egészet kicserélni. Létezik olyan metszőolló is, aminek a nyelére forgó alkatrészt szereltek a kezünk felhólyagosodását megelőzendő. Ha sokáig jó karban szeretnénk tartani a metszőollónkat, ne hanyagoljuk el a karbantartást sem. Minden nagyobb használat után tisztítsuk meg az élét, időközönként olajozzuk, élezzük.

A rossz szerszám a növénynek is árt

Életlen, vagy rossz konstrukciójú metszőollóval embertelen munka végigmetszeni egy kertet, egy szőlőültetvényt. A rossz minőségű eszköznek azonban nem csak a felhasználója látja kárát. Az életlen eszközzel a növényt is károsíthatjuk. A rossz ollóval roncsoljuk, feleslegesen sebezzük a növényt, a vágásfelület lassabban gyógyul, nehezen hámosodik. Ezért mindig kérjük ki szakember tanácsát, és akár ollót, akár fűnyírót vagy más eszközt csak szaküzletben vásároljunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!