Körmend

2011.03.18. 14:08

Március idusa a határon túl: a körmendi fúvósok szerepeltek Erdély központi ünnepségén március 15-én, Csíkszeredán

A körmendi Városi Fúvószenekar Egyesület 2007 óta ápol baráti kapcsolatot a Csíkmadarasi Fúvószenekarral. 2010-ben a madarasiak látogattak el Körmendre, januárban, az Újévi koncerten is több csíkmadarasi vendéget köszöntött a zenekar. Akkor, januárban realizálódott a már régóta dédelgetett álom, melynek nyomán útra keltek március 11-én a körmendi zenészek néhány családtaggal együtt: a március 15-i megemlékezésen együtt játszhatott a körmendi és a csíkmadarasi zenekar.

Vörös Éva

Év elején még nem lehetett tudni, hogy Csíkszeredán rendezik idén Erdély központi ünnepségét, igaz, ez az információ a felkészülést semmilyen irányban nem befolyásolta, a körmendi zenészek első pillanattól nagyon készültek a több fellépéssel tarkított utazásra.

Csíkmadarason, az ottani fúvósok családjainál kaptak szállást a körmendiek. Legtöbben már régi barátként üdvözölték a vendéglátóikat, néhányon most kötöttek ismeretséget, barátságot az ottaniakkal. A rövid erdélyi tartózkodás programja sűrű, nagyon is színes volt: a teljes egészében katolikusok által lakott, istenfélő falu lakóival együtt vettek részt a körmendiek a rendes vasárnapi istentiszteleten, majd a március 15-i ünnepi misén, 13-án este a kultúrházban adott koncertet a vendég zenekar, majd közös vacsorán vettek részt a vendéglátókkal, igaz, csendesebben, szolidabban a híres zenész-mulatságokhoz képest, hisz már nagyböjt ideje volt.

 

14-én, hétfőn, Csík és Gyimes 48-as emlékhelyeit látogatták meg az utazók. Nyerges-tetőn, a kopjafák feliratait böngészve sokféle érzelem tört elő fiatalabbakból, idősebbekből egyaránt. Erdélyben megélni, milyen csonka Magyarországból jönni valami más, valami egészen katartikus élmény! Március 15-én 54 egyforma kokárdát tűztek ki a körmendiek, kicsit haza gondolva, hálás szívvel, hisz a Foltvarró kör varrta indulás előtt a zenekarnak a kitűzőket. A madarasi ünnepség, koszorúzás ugyan még délelőtt volt, mégis megtelt az iskola udvara. Románia területén március 15. ugyan munkanap, de magyar ember – ha teheti- szabadságot vesz ki erre a napra...

Idén ugyan próbálták elérni, hogy Erdélyben munkaszüneti nap legyen március 15., hisz december elején a román nemzeti ünnep, Románia Trianon általi létrehozása is munkaszüneti nap és kötelező ünnep, de sajnos ezt idén még nem sikerült.

Magyar idő szerint 16 órakor kezdődött Csíkszeredán az ünnepség, ahol ugyanúgy, ahogy délelőtt Madarason, a körmendi és a csíkmadarasi zenekar együtt játszotta nemzeti himnuszainkat, a koszorúzáshoz is együtt adtak aláfestést, s aki a Duna Tv élő közvetítését látta, bizonyára egyetért: a két zenekar látványa is jelentősen emelte az ünnep fényét. Az ünneplőket Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere köszöntötte, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, Kelemen Hunor, az RMDSZ új vezetője, Tőkés László, az Európai Parlament képviselője követték a színpadon, utoljára pedig Tamás József püspök mondott rövid áldást a 48-as hősökre, s a jelen magyarságára. A színpadon a szónokok mellett a ceglédi és a csíkszeredai énekkar, valamint az idén 20 éves Hargita Táncegyüttes kapott szerepet, a körmendiek büszkén meg is jegyezték, hogy otthon a Vegyeskar, és a BBÁ néptáncosai is hasonlóan színvonalas műsorokat adnak évről évre.

A fáklyás felvonulás kísérő zenéjét ismét a csíkmadarasi és a körmendi fúvósok szolgáltatták, Morvay András és Köllő Ferenc karnagyok vezetésével. A majdnem 4 órás program fizikailag ugyan megterhelő volt a zenészeknek, lélekben, magyarságban azonban mérhetetlenül sokat adott. Semjén Zsolt elmondta, ideje már, hogy ne csak nemzettársak, de polgártársak is lehessünk végre határon innen, s túl. Nos, a zenének, a barátságnak, a szeretetnek köszönhetően büszkén kijelenthetjük: mi, körmendiek és csíkmadarasiak egész egyszerűen csak magyarok vagyunk! S ha ennek az érzésnek a törvény általi legitimitása is megszülethet végre, akkor együtt fogunk örülni, mindannyian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!