Körmend

2013.10.21. 14:05

A 769 éves Körmendért

Címkék#Körmend

Körmend - Október 28-án ünnepli fennállásának 769. évfordulóját Körmend. Ez alkalomból színes programokkal készülnek. Fellép a 45 éves Béri Balogh Ádám Táncegyüttes is.

Kozma Gábor/Vas Népe

– Kiemelt jelentőségű ünnep ez, hiszen a város előzményeire, a megalakulásra, a múlt folytonosságára és a jelenre emlékezünk – mondta el Bebes István polgármester, amikor a közelgő eseményről kérdeztük. Mint jelezte, a korábbiakhoz hasonlóan most is számos program várja az érdeklődőket.

Erről már H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója számolt be.

– Ünnepi hétvége szobor-avatóval, elismerésekkel, kultúrával, így összegezhetnénk. IV. Béla 1244-ben adományozta Körmendnek a városi privilégiumokat tartalmazó oklevelet. Keltezésének napja a város ünnepnapja, amelyet egyre nagyobb számú lakossági részvétellel ünnepelnek a város főterén. Ez a nap – október 28-a – egyben Boldog Batthyány László születésének napja is, illetve ebben az esztendőben a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes jubileumát, fennállásának 45. évfordulóját is ekkor ünnepeljük – mondta. A táncegyüttes most szombaton 15. órakor nyitja meg emlékező kiállítását, majd 17 órakor a színház színpadán lépnek fel egykori és mai táncosok. Ugyancsak szombaton délután nyílik kiállítás a kastély kápolnájában, ahol azokat az alkotásokat mutatják be és díjazzák, amely a „Vár a kastély!" című rajz- és fotópályázatra érkeztek. Később, a Városi Kiállítóteremben Kékesi Gábor szobrászművész munkáiból nyílik egy újabb tárlat.

Vasárnap 15. órakor Kondicsné dr. Kovács Éva történész üdvözlő szavai mellett leplezik le a város születésnapi ajándékát: Batthyány Fülöp, a mecénás főúr szobrát. 16. órakor emlékező püspöki szentmise lesz a Szent Erzsébet templomban a 10 éve boldoggá avatott hercegorvos tiszteletére. 17.30-kor pedig a Szabadság téren Bebes István polgármester, országgyűlési képviseli köszönti a város lakosságát, majd átadja az elismeréseket azoknak, akik munkájukkal, tevékenységükkel jelentősen előremozdították a város életét.

– A pavilonok ismét megtelnek, a Város Bora mellett más borászok is felsorakoztatják új- és óborukat, amelyek jól csúsznak a kínált ételek mellé. Lesz dödölle, langalló, hurka és kolbász is – hallottuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!