Körmend

2015.04.20. 06:04

A foltvarrás remek időtöltés, művelői kiállításokon is bemutatkoznak

Körmend - A helyi foltvarró klub munkáit sokan ismerik a városban. Hangulatos díszeik sok helyütt megtalálhatók.

Kozma Gábor

A foltvarrás ezer csodájával ismerkedhet meg az, aki a körmendi Foltvarró Klub tagjai sorába lép. A csoport évek óta működik, nagy sikerrel. Kiállításaikon, rendezvényeiken mindig szemet gyönyörködtető alkotásokkal, apró kis csodákkal találkozhatunk. Amint azt a klub vezetője, Biczó Lászlóné Edit elmondta, 1998-ban alakultak és azóta a Körmendi Kulturális Központ égisze alatt működnek. Az intézménytől sok támogatást kapnak, cserébe viszont a klubtagok is segítenek. Különféle rendezvényeken foglalkozásokat, játszóházakat vezetnek. Edit, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Dodi már profinak számít a foltvarrás területén, mindent meg tud csinálni. Sok évvel ezelőtt egy komolyabb betegség után vágott bele a foltvarrásba, hogy kikapcsolódjon, feltöltődjön. A klub jelenleg kilenc tagú. Legfiatalabb Baranyai Fanni általános iskolás kislány, aki édesapjával, ifjabb Baranyai Sándorral látogatja a fogalakozásokat október óta. Hegedüs Kata szintén az utánpótlást erősíti, ő most nyolcadik osztályos és négy éve tagja a klubnak. Hideg Tímea tanárnő és Gerencsér Anita óvónő nemrég kezdték a foltvarrást, az alapokat már megtanulták, most azon vannak, hogy a komolyabb fogásokat elsajátítsák.

Hidasi Györgyné, Ági az egyik újító a csapatban, mindig újabb és újabb minták után kutat, és általában meg is valósítja, amit eltervez. Az évek során nagyon sok figurát készített, többek között nyuszit, csibét, hernyót, zsiráfot, babát. Nem csak egyfélét, hanem különböző fajtájú és méretű kis játékokat.

Gerencsér Istvánné, Vera oszlopos tagja a klubnak, immár tizenhárom esztendeje. Azt mondja, neki a sok szép munkán kívül népszerűséget is hozott a Foltvarró Klub, hiszen a kiállítások kapcsán nagyon sokan megismerték és többször meg is szólították az utcán. Ha kikapcsolódásra vágyik, azonnal dolgozni kezd. Egy német származású hölgy, Mayerhoffer Lori is tagja a csoportnak, ő már a kezdetektől aktív foltvarróknál.

A klubvezető elmondta, hogy a foltvarrás másfajta kézügyességet igényel, mint a varrónői munka, igaz, a varrógép használta náluk is dominál, azt meg kell tanulni. A körmendi klub tradicionális patchwork-kel foglalkozik, blokkokból készítenek párnát, takarót, faliképet. Használati tárgyakt is csinálnak, például edény-, és fedőfogót, valamint tűpárnát. Az ünnepek előtt díszeket varrnak és szebbnél szebb gyerekjátékokat is készítenek. A klub többször bemutatkozott már kiállításokon, tavaly pedig ők szervezték nyugat-dunántúli régiós találkozót, amelyen több mint 90 foltvarró vett részt. A tagok ha tehetik, táborokba is elmennek. Az alapítók közül többen elhunytak vagy már nem járnak, ezért örömmel vár minden érdeklődőt, hiszen ez a hobbi nem csak hasznos, de szép is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!