Körmend

2015.11.16. 18:27

Húsz aktív ágy, korszerű műtők és diagnosztika - Modern kórház épül Körmenden

Körmend – Modellértékű kórház épül a városban, húsz aktív ággyal, korszerű diagnosztikával, műtőblokkal. Ez is elhangzott egy lakosági fórumon.

Kozma Gábor

– Délibáb helyett a valós lehetőségekért dolgoztunk és dolgozunk – mondta elöljáróban Bebes István polgármester a fórumon, amelyen megjelent prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója, V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Nagy Lajos elmondta, hogy modellértékű beruházás valósul meg.

– A járóbeteg-ellátás a földszinten és az első emeleten kap helyet. A 2.–4. emeleten teljesedik ki a kórházi struktúra, sebészet, belgyógyászat létesül, közte húsz aktív ágyas részleg. A legfelső szinten pedig új műtőblokk lesz. Sajnos jelentős az orvos- és ápolóhiány, sok energiánkat köti le a helyzet kezelése. Ebben segíthet a korszerű technika, például a digitális röntgen alkalmazása. A projekt jelentős részét teszi ki az informatikai fejlesztés, Körmend ebben is élen jár majd – így a professzor, aki 2016 májusára ígérte a kórház átadását. V. Németh Zsolt államtitkár egyebek között azt mondta, hogy itt nem a politika, hanem a szakma a legfontosabb. – Ha meglesz a húsz aktív ágy, akkor az a főigazgató úr és csapatának az érdeme.

Bebes István polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár és prof. dr. Nagy Lajos főigazgató a körmendi városházán tartott szakmai tájékoztatón. Szóba került a szülészet ügye is a fórumon
Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester a fórumon felvázolta a kórház beruházásához vezető utat. Mint mondta, aki csak a megvalósult célokat látja, annak tudnia kell arról is, hogy küzdelmes, csatákkal tarkított, kemény út vezetett a beruházásig. – Akadtak kétkedők, de szembesülniük kellett a tényekkel, a megvalósult fejlesztésekkel. Voltak és vannak ma is vitáink a felújítás kapcsán, hiszen a legtöbbet és a legjobbat szeretnénk kihozni az egészből. De látjuk a realitásokat is. Egy város vezetése akkor hiteles és eredményes, ha józanul mérlegelve, felelősen dönt. Mi ebből indultunk ki a kórház ügyében is, elvetve a populáris akciókat, politikai marketinget. Jól tudjuk, idő kell ahhoz, hogy egy újraépített kórház teljes erővel, közmegelégedésre működjön. Elmondhatom: jól együtt dolgoztunk Nagy Lajos főigazgató úrral és a menedzsmenttel – fogalmazott a polgármester.

– A város vezetése a délibábok helyett a valós lehetőségekért dolgozott. Igaz volt ez akkor is, amikor a kerékpárútprogramról döntöttünk és ezért harcoltunk. Vagy az óvodák felújítása, a szennyvízcsatorna beruházások esetén. Minden tényezőt mérlegeltünk ebben a kórházi konstrukcióban. Amely most jön el, és amelyben a város büdzséjét súlyosan megterhelő helyzet már nem állhat fenn – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!