Körmend

2014.08.11. 08:00

Körmendi Napok: hagyományőrzés, rockkoncert és sok más program

Körmend - Öt nap kultúra és szórakozás, hagyományok őrzése és a gasztronómia dicsérete. Öt nap, amely ismét ünnepé teszi a hétköznapokat.

Kozma Gábor/Vas Népe

Erős hagyományai vannak az immáron fogalommá lett Körmendi Napoknak. Idestova ötven éve már, hogy útjára indították ezt a városformáló ünnepet, igaz, kezdetben más tartalmakkal. Akkor az alkotmány ünnepe volt, de a bor és a búza, vele a béke és a hagyomány ma is szent értékek. Mintahogy az I. István királyunk országépítő hagyatéka, később pedig a Batthyányaknak Körmendet a szürke városok sorából kiemelő akarata és tehetsége. Az idei ünnep méltó lesz az elődökhöz, augusztus 15-19 között több tucat program között válogathatunk. A rockkoncertek, gasztronómiai bemutatók, a várt és kedvelt borutca kínálata mellett fajsúlyos kiállításokat is nyitnak, hogy csak "A paraszti gazdálkodás eszközei a Vasi hagyháton" és az "Őrségben" címűt említsük. Jönnek majd a vasparipások, bemutatkoznak a körmendi amatőr alkotók, a táncosok, a színházosok, a lovasbandérium tagjai. A csúcspont most is 19-én lesz, az új kenyér ünnepével, a csónalfelvonulással, és a színes tűzijátékkal.

Az ünnepnek azonban van egy másik, várospolitikai olvasata is. Erről kérdeztük Bebes István polgármestert, aki elsőként a testvérvárosok szerepét, az együttműködés fontosságát emelte ki.

– Itt lesznek Hollandiából, valamint Németországból érkező delegációk. De jönnek az osztrák Fürstenfeldből is. A lényeg, hogy az együttműködés töretlen, európai kitekintésű legyen. Az a cél, hogy most is ideje és tere legyen a városi polgárok barátságának, a helyi demokrácia erősítésének. A magam részéről nagyon fontosnak tartom a testvérvárosi építkezést, hiszen ez a jövő. Európában senki sem élhet meg önmagában, de jól élhet együttműködve – summázott a városvezető. Aki a rendezvény pénzügyi részéről szólva megemlítette, hogy az önkormányzat idén 8 millió forintot juttat a Körmendi Kulturális Központnak a szervezésére. Ezen túl besegítenek a civil szervezetek. a lelkes lokálpatrióták és pályázatok útján is érkezik támogatás.

Bebes István elmondta, hogy minden évben igyekeznek frissíteni a programokon, ám a bevált elemeket megtartják

– A nemzetközi néptáncgála éppen úgy érték, mint a Batthyány kastélyegyüttes komplex kínálata. Gondolunk arra is, hogy turisztikailag országosan jegyzetté, keresetté váljon a Körmendi Napok. Új programelem lesz 19-én a Vida József utcában az Óvárosi Vásár, helyi termékesek és kézművesek portékáival. Jó úton járunk – hallottuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!