Körmend

2015.06.09. 14:48

Szúnyoginvázió Körmenden - már irtják a vérszívókat

Egyik napról a másikra elszaporodtak a szúnyogok a Rába partján, Körmenden. A biológiai irtás már megkezdődött, a kémiai gyérítés is esedékes hamarosan.

Bakos Ágnes

Nem természetfeletti és nem is rendkívüli a hirtelen rengeteg szúnyog megjelenése – mondta dr. Vig Károly muzeológus, a Magyar Rovartani Társaság elnöke.

- A "gyötrő" szúnyogok, amelyek agresszíven csipkednek, tócsákban, vízállásokban fejlődnek. Amikor az esők megjöttek, a szúnyoganyukák lerakták a tojásaikat, amikor pedig bejött a meleg, felgyorsult a fejlődésük, és egyszerre keltek ki, így észlelhettek egyszerre sokat a Körmenden – magyarázta a szakember.

Fotók: Szendi Péter

A biológiai szúnyoggyérítés megkezdődött – mondta el Bebes István, Körmend polgármestere. Hamarosan esedékes a légi, kémiai szúnyogirtás is. Ahogy tavaly, úgy idén is három alkalommal gyérítik majd a vérszívók állományát Körmenden. A méhészeket időben értesíteni kell a beavatkozásról, ezt meg is teszik, amint tudnak pontos irtási időpontot – hangsúlyozta a polgármester.

Alkalmanként 1 millió forint körüli összegbe kerül az irtás. A munkálatokra a körmendi önkormányzat dologi kiadásai között különítettek el pénzösszeget, és turisztikai pályázaton is indulnak a költségek fedezésére, ahogy tavaly is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!