Kosárlabda

2008.09.19. 02:28

Egyelőre néma a síp

Körkép (tg) - Patthelyzet alakult ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és egyik szervezete, a Játékvezetői Bizottság (JB) között. A játékvezetők díjemelést kérnek, a szövetség azonban nem akar többet fizetni. Amíg nem lesz egyezség, addig a bírók nem fújnak meccset. Veszélyben a férfi A-csoport októberi rajtja?

Tóth Gábor

Jelen pillanatban harminc játékvezető alkotja az A-csoportos keretet, és több mint húszan bíráskodnak az A-B-csoportban. Harminc feletti létszámú a B-keret. Az A-csoportban egy alapszakaszbeli meccsért bruttó 25 ezer forint jár a játékvezetőknek. A bírók ennyiért már nem hajlandók fújni, ezért a munkabeszüntetés mellett döntöttek - átlagosan 80 százalékos béremelést követelnek. A B-csoportos pontvadászat már a múlt héten elrajtolt, több meccs elmaradt, de volt, ahol a két csapat edzői dirigálták le a találkozót - a hétvégén sem működnek közre a játékvezetők. Borulátó vélemények szerint a férfi A-csoport októberi rajtja is veszélyben lehet.

- Elég furcsán kommunikálja a szövetség az ügyet a közvélemény felé - fogalmazott Forrai Sámuel nemzetközi játékvezető, a Vas megyei sípmesterek korelnöke. - Szó sincs semmiféle hirtelen felindulásból elkövetett sztrájkról. Már évek óta próbálunk egyezkedni az MKOSZ vezetőivel, de hiába. E tevékenység mellett nemigen végezhet másik munkát az ember, ez hivatás, egy szakma. Teljes embert kíván a játékvezetés, ráadásul szellemileg és fizikailag is a topon kell lenni. Egy magyar játékvezető évente kétszer ad számot a tudásáról, ráadásul az engedélyét is időszakosan, kemény vizsgákon kell meghosszabbítania. Közel egy évtized után kerül valaki az NB I-es keretbe. Folyamatosan képeznünk kell magunkat, sokat utazunk - a fizikai edzésekről pedig ne is beszéljünk. Azt szeretnénk elérni, hogy a férfi A-csoportos alapszakaszmeccsekért bruttó 45 ezer forintot kapjunk. Erre az ajánlatunkra ötéves opció érvényes, vagyis jó ideig nem követelnénk újabb emelést. Egyébként ez a legmagasabb tétel, tavaly például egy B-csoportos női meccsért bruttó 10 ezer járt. Nem árt azt sem tudni, hogy a szövetség jelenleg 42 forintos kilométerpénzt fizet nekünk. Érdekes módon a férfi csapatok korábban elutasították az NBA-ben jó bevált fizetési sapkát, ránk viszont nincsen pénz. Egyébként több női csapat közleményt adott ki, melyben jelezték, hogy támogatják a törekvéseinket - a férfi klubok egyelőre nem foglaltak állást. Számításaink szerint a megemelt bírói díjazás is csupán átlagosan 1,5-2 százalékot jelentene a férfi klubok költségvetéséből. Óriási a káosz a szövetségben, olyanok fenyegetik a JB-t, akiknek erre semmi jogalapjuk nincs. Mi szeretnénk végezni a munkánkat, de normális fizetésért. Téved, aki azt hiszi, hogy megfélemlítéssel meg lehet oldani a problémákat. A játékvezető-társadalom egységes, nem lehet minket megbontani. Külföldi játékvezetők pedig ennyi pénzért, mint mi, nem fognak fújni, hiszen Európában messze Magyarországon a legalacsonyabb a bírói díjazás. Remélem, hogy az A-csoportos női és férfi bajnokság időben elkezdődhet - nem rajtunk múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!