Kosárlabda

2009.08.03. 02:29

Szerdán Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik a férfi kosárlabda válogatott Szombathelyen

Körmend, Szombathely - Véget ért a felkészülési időszak, szerdán, Szombathelyen (18.00) Ukrajna ellen már Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik a magyar kosárlabda-válogatott. Sabáli Balázs szerint a csapat készen áll a tétmeccsekre.

Tóth Gábor

- Mire lehet képes válogatottunk az Európa-bajnoki pótselejtezőkön?

- A legfontosabb az, hogy a csapat szerintem készen áll a tétmeccsekre. A megújuló, megfiatalodott, átalakuló keret gyorsan összerázódott - a pályán, és azon kívül is egymásra találtak a játékosok. Vannak rutinos, kiegyensúlyozott teljesítményre képes kosarasaink, és sok tehetséges fiatal kapcsolódott be a munkába. Igazi csapatként funkcionálunk. A célunk egyértelmű, meg akarunk kapaszkodni az A-csoportban. Azt, hogy mire leszünk képesek, pillanatnyilag lehetetlen megjósolni. A csehek megnyertek egy komoly tornát Olaszországban, de 18 ponttal kaptak ki attól a Franciaországtól, amelyiket mi majdnem legyőztünk. Az észtek kikaptak azoktól a finnektől, akiknél mi jobbnak bizonyultunk a Pannon-kupán. Az ukránok pedig hozzánk hasonlóan bőszen fiatalítanak. Sok múlik azon is, hogy hiányoznak-e majd kulcsemberek ellenfeleinknél. Nálunk szerencsére egészséges mindenki, teljes kerettel várjuk az Ukrajna elleni szerdai, szombathelyi meccset. Fontos találkozó lesz, jó lenne győzelemmel nyitni a nehéz sorozatot.

- A csapat tehát összerázódott, és mi a helyzet a szakmai stábbal, hogyan zajlik a közös munka?

- Véleményem szerint tökéletes összhangban dolgozunk. Dzunics Braniszlav vezeti az edzéseket, és ő meccsel. Én az erőnléti felkészítésért voltam felelős, továbbá segédkeztem a tréningeken, illetve nekem kell feltérképeznem az ellenfeleket. Mészáros Lajos pedig koordinálja, véleményezi a közös munkát, és nem mellékesen az ő vállát nyomja a felelősség. Mindent megbeszélünk. Senki nem ragaszkodik mereven a saját véleményéhez, igyekszünk a lehető legjobb, legkörültekintőbb döntéseket hozni. Akárcsak a csapat, a szakmai stáb is összerázódott - olajozottan megy a munka. Reményeim szerint siker koronázza majd az erőfeszítéseinket. Végül is néhány nap alatt minden kiderül majd.

Sabáli Balázs a napokban megkapta a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) új diplomáját, a FIBA Europe Coachg Certificate (FECC) névre hallgató oklevelet. Az elmúlt három nyáron egy-egy hét kötelezettséget jelentő edző-továbbképzőt negyven diák végezte el. Az utolsó előadás-sorozat Rodoszon volt, ott tehették le záróvizsgáikat is az edzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!