Kosárlabda

2014.03.29. 18:27

Nyíregyháza-Falco: kibomlott a meglepetéscsomag

A Marso-NYKK a legfőbb riválisává lesüllyedt Falco elleni magabiztos győzelemmel tartotta életben reményeit.

Bodnár Tibor

Megvárhatta volna az első negyed végét, de Andjelko Mandics, a szombathelyiek edzője jobbnak látta, ha 19 másodperccel az első játékrész letelte előtt kikérje idejét, és már azelőtt belekezdje a csarnokot betöltő nagy monológja, mielőtt játékosai odaértek volna a kispadhoz. Nem állt túl jól ekkor a Falco, mert a kezdeti vendégvezetés után a Marso-NYKK egyszerűen átszaladt ellenfelén a férfi élvonal szombati alsóházi mérkőzésén.

Az exvasi Bam Doyne és Derek Hall volt igen elemében, vezetésükkel előbb egy 10–0-s száguldást rendezett a házigazda, majd a negyed végéig sem állt le, és 29 ponttal valamint 14 pontos előnnyel zárta az első tíz percet. Ezeket a számokat tízzel felszorozva igen tisztes dobott pont és különbség lett volna a vége, de sejthető volt, hogy nem tartható ez a tempó. Olyannyira, hogy a második negyed első öt percében mindössze két duplára futotta a nyírségiek erejéből, igaz, a szombathelyiek dobómutatója sem javult, sőt... Nem volt igazi vezére a vendégcsapatnak, így az alaposan visszaeső teljesítmény ellenére sem csökkent a hazai előny, annak ellenére sem, hogy közvetlenül a nagyszünet előtt elkerülhető kosarat kapott a házigazda.

Aki Alakszandar Vlahovics kosarától a fordulatot várta, tévedett, mert az NYKK a harmadik negyedben visszatalált a helyes útra. Legalábbis elérte azt, hogy a különbség ne változzon, ha kosarat kapott, akkor dobott is egyet – többnyire a továbbra is vezérként játszó, a Szombathely ellen azért mindig motiváltan kosarazó Doyne jóvoltából. És a meglepetéscsomag kibontására sem kellett sokat várni: Sitku Ernő bevetette azt a szerkezetet, amelyben mindhárom magas játékosának, Matija Poscicnak, Derek Hallnak és Cseh Györgynek is jutott szerep.

Az újszerűségből hamar váltott is a hazai tréner, mert apadni kezdett az előny. Méghozzá vészesen. A Falco 12–0-s repesztéssel jött vissza a meccsbe, és a negyedik etapot is jól kezdte. Doyne hármasától várhattuk, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba, és Jakab Péter két büntetője és dudára dobott bravúrkosara után vált újra megnyugtatóvá a különbség.  Az ezúttal nem túl aktív Walker büntetőivel 11–2-es részszakaszt produkált a házigazda, ami el is döntötte a mérkőzést. Ahhoz még hosszú a bajnokság, hogy az osztályozóra vonatkozó végkövetkeztetést levonjuk, de a nyíregyháziak legalább annyira reménykedhetnek, mint amennyire nyugtalanok lehetnek szombathelyi oldalon.

Jegyzőkönyv

Marso-Nyíregyháza KK–Falco KC-Szombathely         77–61 (29–15, 13–12, 15–22, 20–12)

Bujtosi csarnok, 400 néző, v.: Cziffra, Fodor A., Minár.

NYKK: Walker 11, Doyne 17/3, Mohácsi 2, Hall 15/3, Poscic 17/3. Csere: Cseh 11/3, Molnár M., Jakab P. 4, Czura. Edző: Sitku Ernő.

Szombathely: Simon L., Perl 16/6, Mitchell 17, Zagorac 6, Szabó M. 12. Csere: Váradi B. 5, Vlahovics 3, Will 2. Edző: Andjelko Mandics.

Kipontozódott: Simon L. (37. perc), Doyne (38.).

Az eredmény alakulása, 4. perc: 11–11, 7.: 21–11, 15.: 33–18, 19.: 42–22, 24.: 48–32, 26.: 55–37, 29.: 55–49, 35.: 66–51, 38.: 71–53.

Mesterszemmel

Sitku Ernő: – Örülök neki, hogy megvalósultak az elképzeléseink, és amikor közelebb került hozzánk a Falco, akkor újítani tudtunk. Kevesen vagyunk, kicsit kockáztattunk – bejött.

Andjelko Mandics: – Sokkal jobban játszott a Nyíregyháza. A csapat teljesítményében edzőként megvan a felelősségem, de ami a játékosokat illeti, vagy nem akarnak, vagy pedig buták. Nem hiszem, hogy buták lennének...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!