Kosárlabda

2014.07.07. 15:45

Eb-rajtra várva: Elutazott Krétára az U20-as válogatott

Szombathely - Hétfőn reggel útra kelt a magyar férfi U20-as kosárlabda-válogatott. Váradi Attila csapata szerdán kezdi meg csoportmérkőzéseit a korosztály A divíziós Európa-bajnokságán.

Horváth Erika

Másfél hónapos felkészülésnek ért a végére a szombathelyi Váradi Attila vezette magyar U20-as válogatott, és indult el a korosztály A divíziós Európa-bajnokságának helyszínére, Kréta szigetére. A múlt héten Székesfehérváron gyakorolt még a keret, aztán egy nap pihenő után vasárnap délután Szombathelyen találkozott – a játékosok közül már csak az a 12, aki az Eb-n is játszhat. Egyet még edzett a csapat, majd hétfőn kora reggel Schwechatra autóbusszal utazott és onnan repült Krétára. Ahol kedden a csoportmérkőzésekkel megkezdődnek a csatározások (a mieink szabadnaposak). A 20 csapatot négy ötös csoportba sorsolták. A magyarok az A jelűben Nagy-Britannia, Görögország, Litvánia és Lettország legjobbjaival csapnak össze. A csoportok 1–3. helyezettjei, a legjobb 12 együttes július 14-étől három csoportban folytatja, a 4–5-ek a 13–20. helyeket osztják majd el egymás között. A finálét július 20-án rendezik.

Az U20-as Eb-csapat. Elöl balról: Perl Zoltán, Váradi Benedek, Bán Tibor, Horváth Orsolya technikai vezető, Sinkovits Dániel, Simon Kristóf, Bazsó Brúnó. Hátul: Váradi Attila vezetőedző, Garamvölgyi Ákos, Bognár Kristóf, Török Balázs, Molnár Márton, Bakk Krisztián, Csákvári Csaba, Góbi Henrik edző. Fotó: Szendi Péter

A tavalyi U20-as válogatottunk a B divízióban szerzett harmadik helyezésével vívta ki a top mezőnyben való indulás jogát. A célkitűzés természetesen megőrizni az A divíziós tagságot. A feladat nem könnyű, de nem is teljesíthetetlen: az utolsó három (18–20.) helyezett búcsúzik az élvonaltól.

– A felkészülés során próbáltunk erős, A divíziós csapatok ellen játszani, azokon a tesztmérkőzéseken viszonylag jól teljesítettünk. De tisztában vagyunk azzal, hogy az nem az Eb és nem tétmérkőzés volt. Bízom abban, hogy Krétán ugyanolyan lelkesedéssel, elánnal sikerül játszani. Mindent elkövetünk, hogy a tavalyi bravúros feljutás után kivívjuk a bentmaradást is – mondta Váradi Attila vezetőedző. – A fiúknak most már csak erre kell koncentrálnia, már túl vannak a figyelmüket megosztó érettségi és egyéb vizsgákon. – Az ellenfeleink közül a görögök nagyon erősek; nem véletlenül rendezik Krétán a kontinensviadalt, a balti államok, Lettország, Litvánia kosárlabdáját sem kell bemutatni. A britekkel tavaly a B divízióban egy csoportban voltunk. Kétszer is találkoztunk, mindkétszer szoros meccseken ők nyertek.

A magyar csapatban óriási a vasi dominancia, ugyanis a 12-es keretből heten – Bakk Krisztián, Bán Tibor, Bazsó Brúnó, Bognár Kristóf, Perl Zoltán, Simon Kristóf, Váradi Benedek – a Falco KC Szombathely játékosai, a most TFSE-s Sinkovits Dániel is innen indult, a Sopronban kosarazó Molnár Márton pedig Körmendről. Közülük Bognár, Simon és Sinkovits volt részese a tavalyi B divíziós csapatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!