Szombathelyi kosárlabda

2015.09.18. 18:38

Bejutott a döntőbe a Falco: A helyosztókkal folytatódik a 6. Horváth Zoltán nemzetközi kosárlabda emléktorna

Szombathely – Elkezdődött a 6. Horváth Zoltán nemzetközi kosárlabda emléktorna. A házigazda Falco KC Szombathely sikerrel vette az első akadályt, legyőzte az Alba Fehérvárt, szombaton a döntőben (18.00) folytatja, a Komárno ellen.

Tóth Gábor

A torna lebonyolítása változott az előző évekhez képest: ezúttal két elődöntőt rendeztek pénteken, a két győztes döntőt, a két vesztes bronzmeccset vív szombaton. Az erőpróbát a tavaly bronzérmes Atomerőmű SE és a szlovák élvonal bajnoki címvédője, a BC Komárno mérkőzése nyitotta.

Atomerőmű SE–BC Komárno 79-90 (16-26, 25-19, 17-26, 21-19).

Szombathely, 50 néző, felkészülési kosárlabda-mérkőzés, vezette: Török Z., Esztegályos R., dr. Magyari T.

ASE, legjobb dobók: Dunn 13/3, Marshall 13/3, Barnies 12/6.

Komárno, legjobb dobók: Halada 16/12, Alawoja 22.

A szlovák bajnok végig vezetett, érett játékkal rukkolt elő. A szétszórtnak, lassabbnak tűnő paksiak egy ideig üldözték ellenfelüket, de végül alábbhagyott a lendületük, és simán kikaptak.

Az első mérkőzés után Horváth Zoltánra emlékeztek, megkoszorúzták az emléktábláját, gyertyát gyújtottak a szervezők, a csapatok képviselői, a szurkolók, a városvezetők. Majd Koczka Tibor alpolgármester hivatalosan is megnyitotta a 6. Horváth Zoltán emléktornát.

A folytatásban pályára lépett a házigazda Falco KC Szombathely, a tavalyi évhez képest alaposan megerősödő Alba Fehérvár ellen.

Falco KC Szombathely–Alba Fehérvár - (25-17, 20-23).

Szombathely, 1000 néző, felkészülési kosárlabda-mérkőzés, vezette: Török Z., dr. Magyari, Esztergályos R.

Falco: Atkins, Váradi B., Butorac, Bognár, Wright. Csere: Hallik, Csomagics, Dobos, Simon K., Bazsó. Edző: Kálmán László.

Alba: Simon B., Tóth P-. Markovics, Spurlock, Lóránt. Csere: Myles, Chery, Supola, Csorvási. Edző: Dzunics Braniszlav.

Remek tempóban kezdte a meccset a Falco (4. perc: 11-5), és a folytatásban sem engedte ki a kezéből az irányítást (7. perc: 18-10). Szívósan védekeztek, gyors támadásokat vezettek a hazaiak. A második negyedben viszont kimaradt néhány tiszta szombathelyi dobóhelyzet, így megtört a lendület (15. perc: 38-27). A szívós Alba pedig élt a lehetőséggel, a szünetig felzárkózott (20. perc: 45-40). Fordulás után ismét nagy lendülettel vetették bele magukat a csatába a hazaiak, gyorsan tíz pont fölé nőtt a különbség (23. perc: 53-42). Keményedett a csata, mindkét oldalon gyűltek a faultok. Szívósan küzdött az alba is, maradt izgalom az utolsó játékrészre (30. perc: 65-54). A negyedik negyed elején Dobos sérülése borzolta a kedélyeket, a térdét fájlalva hagyta el a pályát. Rohantak a csapatok, háttérbe szorult a védekezés, de a Butorac által vezérelt Falco jobban bírta a tempót (37. perc: 78-65). Végig vezetve, helyenként remek teljesítményt nyújtva, biztosan nyerte a Falco – és jutott be a szombati döntőbe.

Szombati program, bronzmeccs: Alba Fehérvár–Atomerőmű SE (15.30). Döntő: Falco KC Szombathely–BC Komárno (18.00).

Szombaton női kosárlabda is szerepel a programban, az első alkalommal kiírt Polgár Béla emléktornának ad otthont az Arena Savaria 9 órától 14.30-ig. A házigazda SZoESE-Sportiskola amatőr NB I-es csapata mellett az ugyanebben az osztályban szereplő Nagykanizsa, és az osztrák élvonalbeli Graz lép pályára – mindenki játszik mindenkivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!