Kőszeg

2013.03.28. 16:44

Bartók-Pásztory díjat kapott Gráf Zsuzsanna

Budapest, Kőszeg - A zeneművészet egyik legrangosabb kitüntetését, a Bartók-Pásztory díjat hétfőn, Bartók Béla születésnapján vette át a kőszegi származású Gráf Zsuzsanna.

Némethy Mária

Első alkalommal 1984-ben adták át a Bartók-Pásztory díjat, melyet Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta alapított. A Bartók-Pásztory díjat minden évben Bartók Béla születésnapján osztják ki. A díjazottakról a Zeneakadémia neves professzoraiból álló grémium dönt. A díjat annak a néhány kimagasló művészeti tevékenységet végző hazai zeneszerzőnek és előadóművésznek adják át, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez.

Az elmúlt több mint két évtized során a Bartók-Pásztory díjat többek között olyan elismert művészek kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Marton Éva, az Amadinda ütőegyüttes, Kocsis Zoltán, Schiff András, Pauk György, Vásáry Tamás.

A nemzetközi kóruséletben rendkívül rangos budapesti Angelica Leánykar alapító karnagya, a kőszegi származású Gráf Zsuzsanna Budapesten, a Zeneakadémián vette át hétfőn a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!