Kőszeg

2013.06.23. 16:15

Malacfesztivál volt, a második

Az idei Malacfesztivál Pusztacsón ugyanolyan jó hangulatú volt, mint a tavalyi, de most rendeztek malacszépségversenyt is.

Némethy Mária

A templom körüli, tavalyra megszépült faluközpontban árnyas fák és sátrak alatt zajlott az élet ezen a hétvégén péntek este óta. A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva megrendezték másodszor is a Malacfesztivált, amely rengeteg embert vonzott most is. Szombaton alig lehetett parkolóhelyet találni, sokszorosára duzzadt a 153 lakosú falu létszáma.

Maráz István, aki tavaly a malacsütő verseny első helyezett csapat tagja volt, most is lelkesen sütötte a malacot, s elárulta: órákon át tartó pácolás után került az a nyársra, és sütés közben rétegenként vágja le a sült húst.

A Malacfesztivál főszponzora, a  szülőfaluját nagyon szerető, bár nem itt élő Szárnyas János vállalkozó arról beszél: nem hiszi, hogy a Szent Ivánhoz kapcsolódó rendezvénysorozat  elvitt volna innen érdeklődőket, mert ide az jött el, aki a természetet és a természetességet kedveli, itt nincs semmi művi.

Produkciókban viszont nem volt hiány. Pénteken Pataky Attila koncerttel kezdődött a fesztivál, szombaton Szandi volt a magával ragadó sztárvendég, de felléptek zalai boszorkányok is, a Hevesi színház  művészei operett slágerekkel.

Maráz István elmagyarázta, hogyan sül jól a malac

A Malacfesztivál  nagy öröm volt a gyerekek számára. Ingyen használhatták egész nap az ugráló várat, élvezték a kőszegi tűzoltók habpartyját, a rodeózást. Mindent ingyen kaptak, a község állta.

Ezen a fesztiválon a tavalyinál már több, tíz malac forgott a nyársakon, lehetett este is falatozni belőlük,  most először rendeztek malacszépségversenyt , öt malacot öltöztettek, sminkeltek ki erre az alkalomra.

- Ez a falu nagy napja – hallottuk Kollarits Kornél  polgármestertől,  aki azt is elmondta: három hónapja kezdték előkészíteni a programot, nagy összefogás szükséges hozzá, de van a faluban 30 ember, aki nagyon sokat tesz érte. Serleggel, ajándékokkal ismerték el a versenyek legjobbjait.

Érdemes megjegyezni: jövő júniusban lesz újra Malacfesztivál, érdemes lesz eljönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!