Kőszeg

2013.07.01. 17:54

Nem lesz értéktáruk

Kőszeg úgy döntött, hogy egyelőre nem kíván élni a települési értéktár létrehozásának lehetőségével.

Némethy Mária

A helyi értéktárak létrehozására megjelent a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló tavalyi törvény. Ennek végrehajtása szerint a települési és a megyei önkormányzatok a rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül kötelesek döntést hozni arról, hogy kívánnak-e élni a települési, megyei, tájegységi értéktár létrehozásával. Erről a döntésről legkésőbb július 15-éig értesíteni kellene a megyei közgyűlés elnökét.

Huber László polgármester véleménye szerint egész Kőszeg a maga történelmi múltjával és építészeti örökségével együtt méltó lenne az értéktár kategóriába történő besorolosára. Kuriózumként, hungarikumként a világon egyedülálló Szőlő Jövésének Könyve és a hozzá kötődő hagyományokat április 24-én, Szent György-napján jelölték a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe.

Kőszegen úgy döntöttek, most egyelőre ezzel megelégednek. Nem akarnak újabb bizottságot létrehozni az értéktár létrehozására. Spórolnak.

A bizottságnak ugyanis legalább háromtagúnak kell lennie, munkájába be kellene vonni az illetékes megyei, országos módszertani intézményeket, civil szervezeteket, félévente be kellene számoltatni őket. Mindezt önkormányzati költségen. Erre ma Kőszegnek nincs pénze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!