Kőszeg

2014.01.23. 17:00

Itt felnőttek tanulnak

Kőszeg - Az országban 50 helyen működik a NYITOK tanulási program. Ezek közül az egyik novemberben nyílt a kőszegi Jurisics-várban. Mit kínál az ingyenes tanulási lehetőség?

Némethy Mária

A „munkaalapú" társadalom építését, az élethosszig történő tanulás, képzés lehetőségét kínálja felnőtteknek országszerte 50 ingyenes tanulási központ. A NYITOK program keretében az 50-ből az egyik november óta működik Kőszegen. Ennek is az a fő célja, hogy elősegítse az alapkompetenciák fejlesztésével munkahelyek megtartását, és segítsen azoknak is, akik éppen munkát keresnek.

A kőszegi „Nyitok" iroda a várban található. Termük kitűnően felszerelt. Az ide betérő érdeklődők összesen 14 tanulási programot vehetnek igénybe, méghozzá ingyenesen. „Bármely tanulási tevékenységhez igyekszünk megfelelő támogatást nyújtani, programjainkat a helyi igényekhez igazodva alakítjuk ki" – hangzik el minden alkalommal, amikor konkrét kérésekkel fordulnak az irodához.

Ausztria közelsége miatt a legnagyobb igény a nyelvoktatás területén mutatkozik. Jelenleg több csoportban folyik német nyelvi képzés, de hamarosan megkezdi tanulmányait az angol csoport is, és befejezéséhez közeledik a szintén nagyon népszerű horvát nyelvi kurzus.

Két csoportban is tanulnak horvátul a központban: kezdőben és haladóban. Mi motiválja a nyelvtanulást?

– A nép iránti szimpátia, a burgenlandi horvátok lakta falvakban a munkavállalás lehetősége mellett többen őseik nyelvét akarják megtanulni – magyarázza Petkovits Sándor, a kőszegi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A tanulási központban megkezdte ismeretszerzését az első számítástechnikai csoport, amely főként a középkorosztály érdeklődő tagjaiból áll. Ugyancsak sikeresnek ígérkezik a „mindennapi pénzügyek", vagy például az „egészséges életmód" és a „nőként érvényesülök" elnevezésű program is.

– Más ez a tanulás, mint az iskolában, vagy mint valamelyik egyalkalmas tanfolyamon – hallottuk a csütörtöki német órán. – A tudás megszerzésén túl nagyszerű felnőtt közösségek alakulnak, az oktatók pedig a felnőtteknek megfelelő módszerekkel segítenek, ezért is szeretnénk tovább folytatni a tanulást itt a „Nyitok"-ban.

Ehhez itt minden adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!