Kőszeg

2014.07.02. 13:40

A halasításban és a versenyeken is élen járnak Kőszeg horgászai

Kőszeg - A Kőszegi Sporthorgász Egyesület az elmúlt néhány évben 400 főnyi tagságával a város legnagyobb civil szervezetévé vált. Vas megye kiváló egyesülete ez. Kimagasló eredményeik vannak a halasításban, a versenyeken, ráadásul a pénzből fejlesztésre is jut.

Némethy Mária

– Sokan vagyunk, s ez jó érzés. Bár halasításban kimagasló eredményekkel dicsekedhetünk, az idén már korlátoznunk kellett a területi jegyes horgászok számát 170 főre, mert a két tavunk ennyit bír el. Természetesen napijegyet bárki válthat – hallom idei évükről a pecásokat érdeklő legfontosabb tudnivalót Kelemen Pétertől, a Kőszegi Sporthorgász Egyesület elnökétől. Az utóbbi négy-öt évben a horgászat nagyon népszerűvé vált Kőszegen. Amióta az egyesület gondozásába került a négyhektáros Csónakázó tó és az egy hektáros téglagyári tó, a horgászok sok-sok órás közösségi munkával, rendkívüli erőfeszítéseket vállalva érték el, hogy mindkét tó környezete megszépült. Ráadásul minden évben gondoskodtak a halasításról is, így a két kőszegi tó halban gazdaggá lett. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2013-ban is a haltelepítések nagy részét a ponty és az amur tette ki. A két kőszegi horgásztóban kapitális méretű pontyok, amurok mellett megtalálható a csuka, süllő, harcsa, busa, compó, kárász és a keszeg több változata is.

– Tavaink halbősége felkeltette a megye horgászainak figyelmét, szívesen járnak ide hozzánk pecázni – nyugtázza örömmel Kelemen Péter. A közös célok nagyon összekovácsolták a horgászokat. Kiváló csapattá váltak, vonzóvá lett az egyesületi lét. Ezt jelzi, hogy öt év alatt megduplázódott és folyamatosan növekvő a taglétszámuk. Most 400 főnél tartanak, de az utánpótlásra is gondolnak: évek óta rendeznek horgászati tábort gyerekeknek. Az idei a múlt héten lezajlott, 31 diák töltött egy hetet gyermektáborukban.

Tanítvány és mestere: Csík Áron, Kapy Tamás egy 8 kilós ponttyal. Gyermektábor már volt. Fotó: Bálint Péter

– Minden évben célul tűzünk ki valamiféle fejlesztést is. Az idén az egyesület saját költségén, helyi vállalkozók segítségével vízzel és villannyal látta el az oktatóházat. Ez is nagy örömünkre szolgál. Ráadásul elkezdődött a padok felújítása is – újságolja Kelemen Péter. Kőszeg városi képviselőinek június végi ülésén az egyesület nevében az elnök beszámolt a tavalyi évükről, az elvégzett sokféle környezetvédelmi munkáról és rendezvényeikről.

Nemcsak a halasításban járnak élen a kőszegi horgászok. A gyermek, ifjúsági és felnőtt megyei versenyeken egyéniben és csapatban is kimagasló eredményeket értek el tavaly. Ezt szeretnék az idén is folytatni. Az országos megmérettetésen 2013-ban a negyedik helyen végeztek. A versenyzői kategóriában kiírt csapatbajnokságon viszont már harmadik alkalommal ennek az egyesületnek a csapata végzett az első helyen. A megye legjobb sporthorgásza címmel hobby kategóriában Kovács Béla kimagasló eredményt ért el. Kiemelt rendezvényük minden évben az egyesületi felnőtt, nyílt horgászverseny, a tavaszi és őszi kőszegi bojlis kupa. Hagyományossá vált nyárbúcsúztató horgász és főzőversenyük is a Csónakázó tónál. Erre sok kőszegi is szívesen eljár.

1973. november 28-án a Lakástextil Vállalat klubhelyiségében megjelent 39 horgász, akik alakuló gyűlésükön kimondták a Latex Kőszegi Horgász Egyesület megalakulását, elfogadták az egyesület alapszabályát, és megválasztották az egyesület vezetőségét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!