Kőszeg

2014.09.02. 15:10

Elkezdődött a kőszegi zsinagóga felújítása

Kőszeg – Elkezdték felújítani a romos állapotú kőszegi zsinagógát, néhány napja munkások dolgoznak benne.

Némethy Mária

– Nagyon örülök. Hét évi munkám fekszik abban, hogy romjaiból újjászületik a kőszegi zsinagóga – örült meg a hírnek tegnap Kiss Károly, a szombathelyi közélet ismert civil nyugdíjas aktivistája, akinek elmondása szerint Kőszeg polgármestere és ottani lokálpatrióták keresték meg, hogy kapcsolatai révén segítse a zsinagóga megmentését. – Több fontos ember is járt nálam az ügyben, köztük államtitkár-helyettes is. A tulajdonviszony alakítása sok időt, egyeztetést követelt.

A kőszegi zsinagóga épületének felújítása – a szabadkai. a debreceni és a pesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógával együtt – a holokauszt 70. évfordulóján a zsidó kulturális örökség kiemelt kormányzati programja. Az állam az év elején vásárolta vissza a kőszegit, s most kezdődött el az összedőlés hatá-rán álló műemlék épület felújítása. A benne dolgozó munkások elmondása szerint az idén az állagmegóvást végzik el, a szép épület igazi felújítása jövőre várható.

Fotók: Timár Gergely

A kőszegi zsinagóga a városban élt 120 zsidó 1944. júniusi deportálása és meggyilkolása miatt vált gazdátlanná. Hányatott sorsa volt. Tulajdonosa a háború után a magyar állam lett, majd a rendszerváltás után privatizálták. 1996-ban egy kőszegi vállalkozó vásárolta meg, ír pubot akart működtetni benne. Volt olyan időszak is, amikor – helyi zsidó hitközség híján – a szombathelyi hitközség és a kőszegi városvezetés hozott létre a zsinagóga megmentéséért alapítványt, de az sem tudta felújítani. 2004-ben elárverezték.

Remélhetően most új, szép korszaka kezdődik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!