Kőszeg

2015.01.14. 13:05

A jövő Kőszege

Kőszeg - Milyen jövőt akar a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete? Három elnökségi tag fejti ki erről véleményét.

Kiss Péter 9. éve önkormányzati képviselő, ebből immár 5. éve bizottsági elnök.

– Ipartestületi delegáltként, a szervezet alelnökeként rám hárul a képviselőtestületben a iparosok érdekének képviselete. Legfontosabbnak azt tartom, hogy az önkormányzati munkában hangsúlyosabban jelenjen meg a vállalkozások érdekeinek figyelembe vétele, akár egy ilyen ügyekkel foglalkozó menedzser személyében is. Fontos lenne a hosszú távú, kiszámítható tervezés az önkormányzat részéről. Sajnos ma úgy 2-3 évet vesz igénybe egy vállalkozás elindítása Kőszegen, s ez nem vonzó a befektetők számára. Biztosítani kellene megfelelő közművesített területeket az új vállalkozásoknak, vagy a bővítéseknek. Fontos lenne a szolgáltatások területén az akár ügyeleti szintű egyeztetés, hogy időszakonként ne legyen ellátatlan szektor, akár cukrászda, akár szállás, akár karbantartási területen.

Kiss Péter ipartestületi alelnök és önkormányzati bizottsági elnök, Pócza Zoltán, az iparosbálok konferansziéja, Szárnyas János ipartestületi alelnök és Harsányi Zsolt elnökségi tag. Fotó: Németh Iván

Szárnyas János alelnök szeretné, ha az önkormányzattal kötött 2007. évi együttműködési megállapodás tovább bővülne, és a helyi vállalkozásokat „helyzetbe hozná" továbbra is lehetőségeihez mérten a város vezetése.

– Ebbe a megállapodásba be lehetne vonni a szolgáltatóipar és kereskedelem helyi szereplőit is. Fontos lenne tenni az osztrák elszívó hatás ellen, mely szakemberhiányt teremt minden területen. Erre a Paktum adhatna válaszokat. 2015-ben újra szeretnénk indítani a Regionet soproni és határon átnyúló együttműködési fórumát. Megfelelő szakmai adatbankot is létre kellene hozni, hogy egy internetes felületen megtalálhatók legyenek az Ipartestület működési területén található szakmai szolgáltatók, iparosok.

Harsányi Zsolt elnökségi tag az Önkormányzat Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottságának külsős tagjaként szeretné elősegíteni a regionális gazdaságfejlesztési célok pontos megfogalmazását.

– Egy jól működő, és jó eltartó képességű gazdaság megerősödése a cél. A fejlődéshez elengedhetetlennek tartom megfelelő méretű ipari park létrejöttét, és a kereskedelmi szálláshelybővítés elősegítését. A KRAFT projekt gazdasági – főleg ipari parkot és inkubátorházat érintő – terveiről sürgős egyeztetést javaslok. A hatósági munkában pedig szeretném meghonosítani a vállalkozások pozitív diszkriminációját, mely segítséget adna a telephelybővítésekhez, a beruházásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!