Kőszeg

2015.04.07. 16:23

Záróra: A képviselők rendelete ma már csak a teraszokra van érvényben

Kőszeg - A zárórát szabályozó önkormányzati rendelet élt fél évet és félig elhamvadt. A vendéglátóhelyek nyitva tartásába már nem szólhat bele az önkormányzat, csak a teraszokéba.

Némethy Mária

Újra lesz záróra Kőszegen, adtuk hírül egy cikkben augusztusban. Akkor a város képviselői hosszas vita után döntöttek úgy, hogy korlátozzák a szeszes italt kimérő üzletek éjszakai nyitva tartását. Tették azt akkor azért, mert számos panasz, közérdekű bejelentés érkezett a polgármesteri hivatalba a vendéglátóhelyek zajosságáról.

A képviselők bevezették a zárórát Kőszegen. Rendeletük szeptember 15-én lépett hatályba, ám most hatályon kívül helyezték azt. Miért?

Marton László pincér és Bödey Gábor üzletvezető már a teraszos szezonra készülnek Kőszegen. Fotó: Unger Tamás

– Az élet így hozta – válaszolja dr. Zalán Gábor, a város jegyzője, aki el is magyarázza: a kereskedelemről szóló törvény adott felhatalmazást a települési önkormányzat képviselőtestületének, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vételével az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét rendeletben szabályozhatja. E felhatalmazás alapján alkotta meg a képviselőtestület Kőszegen rendeletét, mely a szeszesital kimérést folytató üzletekre és azok üzemeltetőire terjed ki.

Ám a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosította a kereskedelemről szólót, így a képviselőtestületnek nincs felhatalmazása a nyitva tartás korlátozására. Ezért az augusztusi rendeletet most hatályon kívül helyezték.

– A kőszegi képviselők többsége ma is úgy gondolja, hogy helyesen döntöttek annak idején, mert az emberek nagyobbik fele igenis pihenni és nem szórakozni akar éjszaka – fogalmazza meg álláspontját Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke, aki így folytatja: – Meg kell várni a kormányrendeletet, hogy abban hogyan rendelkeznek majd a nyitva tartás szabályozásáról. Addig is ez az átmeneti időszak, vagy próbaidő arra jó a vendéglátósoknak, hogy meg tudják mutatni, mennyire képesek kordában tartani az éjjel ricsajozó, zajos vendégeiket. Mert változatlanul igaz: ha nyáron valaki a saját lakásában nyitott ablak mellett akar aludni, akkor nyugodtan tudja ezt tenni Kőszegen, ne zavarja meg senki soha sem abban.

Érte-e veszteség a vendéglátóhelyek üzemeltetőit a záróra bevezetése miatt?

– Nagy veszteség igazán nem, mert a rendeletet a szezon vége felé hozták a képviselők – válaszolja Bödey Gábor, aki a Jurisics téren üzemeltet egy vendéglátóhelyet, s már készül a szezonra: festeti a teraszt, a kertész „formába hozza" az azt díszítő növényeket, hiszen hamarosan itt lesz a jó idő, májusban pedig érkeznek a kirándulócsoportok is már Kőszegre.

– Én teljes mértékben megértem, hogy a képviselők számára milyen nehéz feladat volt akkor igazságos döntést hozni, de valahol úgy néz ki a helyzet: itt a lakóknak vannak jogaik, de nekünk, vállalkozóknak „csak" lehetőségeink.

Bödey Gábor azt is megjegyzi: amúgy a város önkormányzata nagyon rendes, hiszen csak jelképes összeget kér a szezonon kívül közterületen maradó teraszok után. Ám ezekre a teraszokra változatlanul érvényes a képviselők augusztusban meghozott zárórája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!