Kőszeg

2016.03.26. 07:33

Kőszegen már készülnek a rügyfakadásra

Kőszeg - Hamarosan elkeződik a Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat a városban. Nagy ünnepség lesz az idei.

Pócza Zoltán

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. Nemcsak a bortermés gazdasági fontossága, hanem a sajátos embersors, a szőlő és bor tisztelete és szeretete késztette a várost a Szőlő Jövésnek Könyve 1740. évi megnyitására. A szőlőkönyvben évről évre szebbnél szebb ceruza- és tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.

Kőszeg önkormányzata A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyományával 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. 

A rendezvénysorozat most több irányból is szeretne emléket állítani a város hivatalos ünnepnapjának, a Szőlő Jövésnek Könyve napjának, a Szent György-napnak. Egyrészről a 2010-ben elhunyt Szövényi Ernő borász szakmai munkájának folytatásaként színvonalas megyei borversenyt rendeznek a városban. (A nevezési időpontok és feltételek a város honlapján megtalálhatók.) Másrészről a város ünnepnapjához méltó zenei rendezvényekkel, hiszen a fúvószene is értékes hagyomány: 1866-ban (150 éve) alakult a fúvószenekar. Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának április 23-ai tavaszi hangversenye is emeli a programsorozat fényét.

Megemlékeznek a hagyomány újjáélesztéséért sokat tevő Bechtold Istvánról, az egykori solymász-ornitológus-természetvédő személyéről is, mégpedig egy megyei természetismereti vetélkedővel. Mindemellett április 23-án, az egykori vásári forgatagot felelevenítve szerveznek kézműves-foglalkozásokat, folklórprogramokat és borkóstolót a Jurisics-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!