Kőszeg

2016.05.11. 19:28

Visszakerülhet az Esterházy-oltár az eredeti helyére

Kőszeg - Régi vágyuk teljesülhet a kőszegieknek, a tervek szerint ugyanis visszakerülhet az Esterházy-oltár az eredeti helyére, az ötödik (belső) toronyba.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, régóta zajlik a kőszegi Jurisics-vár felújítása, központi forrásoknak köszönhetően több ütemben renoválták a történelmi épületet. - Az Esterházy-oltárt 1771-ben Esterházy Miklós herceg, Fraknó örökös grófja állíttatta - mondta el lapunknak Básthy Béla alpolgármester.

Huber László, Ágh Péter, valamint Básthy Béla egyeztet  (Fotó: Cseszkó Tamás)

- Szerettük volna, ha a vár felújítása során visszakerül az oltár az eredeti helyére, ám a csökkentett keretek ezt akkor nem tették lehetővé, ezért jelenleg egy molinó jelzi, hol is láthattuk a vallási emlékművet - erről már Huber László polgármester beszélt, aki azt is elárulta, bár 1963-ban renoválták az oltárt, 2009-ben a régészeti feltárás, majd a felújítási munkálatok miatt az oltárt elemeire kellett bontani, és az önkormányzat egyik raktárába szállították. - Ágh Péter országgyűlési képviselőnek szívügye a vár, így sikerült összehozni egy találkozót L. Simon László államtitkárral, aki miniszteri biztosként a Nemzeti Kastély- és Várprogram koordinátora. A tárgyalásoknak köszönhetően komoly esélyünk nyílt arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából az eredeti helyére kerüljön az építmény - fogalmazott Huber László.

Básthy Béla kiemelte, fontos kormányzati szándék, hogy az egyes várakhoz, kastélyokhoz erősen kötődő családi ereklyéket, műalkotásokat helyreállítsák, és azok méltó helyükre kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!