Kőszeg

2016.05.11. 19:28

Visszakerülhet az Esterházy-oltár az eredeti helyére

Kőszeg - Régi vágyuk teljesülhet a kőszegieknek, a tervek szerint ugyanis visszakerülhet az Esterházy-oltár az eredeti helyére, az ötödik (belső) toronyba.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, régóta zajlik a kőszegi Jurisics-vár felújítása, központi forrásoknak köszönhetően több ütemben renoválták a történelmi épületet. - Az Esterházy-oltárt 1771-ben Esterházy Miklós herceg, Fraknó örökös grófja állíttatta - mondta el lapunknak Básthy Béla alpolgármester.

Huber László, Ágh Péter, valamint Básthy Béla egyeztet  (Fotó: Cseszkó Tamás)

- Szerettük volna, ha a vár felújítása során visszakerül az oltár az eredeti helyére, ám a csökkentett keretek ezt akkor nem tették lehetővé, ezért jelenleg egy molinó jelzi, hol is láthattuk a vallási emlékművet - erről már Huber László polgármester beszélt, aki azt is elárulta, bár 1963-ban renoválták az oltárt, 2009-ben a régészeti feltárás, majd a felújítási munkálatok miatt az oltárt elemeire kellett bontani, és az önkormányzat egyik raktárába szállították. - Ágh Péter országgyűlési képviselőnek szívügye a vár, így sikerült összehozni egy találkozót L. Simon László államtitkárral, aki miniszteri biztosként a Nemzeti Kastély- és Várprogram koordinátora. A tárgyalásoknak köszönhetően komoly esélyünk nyílt arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából az eredeti helyére kerüljön az építmény - fogalmazott Huber László.

Básthy Béla kiemelte, fontos kormányzati szándék, hogy az egyes várakhoz, kastélyokhoz erősen kötődő családi ereklyéket, műalkotásokat helyreállítsák, és azok méltó helyükre kerüljenek.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!