Kőszeg

2017.01.05. 20:05

A kosárfonás, a fafaragás és a mézeskalács nyomában az Alpokalján

Kőszeg - Kézműves hagyományok nyomában járt az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Bersek iskola. A programból aztán egy kiadvány is született.

Turbók Attila

Nemrég ért véget az a program, amelyet az Írottkő Natúrparkért Egyesület, valamint a Bersek József Általános Iskola (annak kőszegszerdahelyi és horvátzsidányi tag-iskolájával együttműködésben) rendezett meg Natúrparki kézműves hagyományok nyomában címmel.

- Október közepétől heti egy alkalommal kosárfonó előadássorozaton vettek részt diákok és felnőttek egyaránt, kezeik közül hétről hétre szebb alkotások kerültek ki - tájékoztatott Rezner Hajnalka, az egyesület pályázati és turisztikai munkatársa.

A fiatalok és az idősebbek a gyakorlatban ismerkedtek - egyebek között - a kosárfonás rejtelmeivel  Fotó: VN

A kézműves hagyományok napján, a natúrpark területén működő kézművesek segítségével a gyerekek csuhéból és terményekből karácsonyi díszeket, dekorációkat, méhviaszból gyertyákat készíthettek, kipróbálhatták a fafaragást és a mézeskalácsozást, díszíthettek kerámiafigurákat és készíthettek gyöngydíszeket is. A kézműves napon a kreatív foglalkozások mellett a gyerekek és a pedagógusok helyi termékeket kóstolhattak.

- Nemrég értékelte és díjazta az Írottkő Natúrparkért Egyesület a diákok értéktárgyűjtését is. A versenyre, a térségben élő és alkotó kézművesek, mesteremberek meginterjúvolására háromfős csapatok nevezhettek - mesélte az egyesület munkatársa. A gyerekek munkái közül egy írásos és egy videós pályázat ért el első helyezést, továbbá két különdíjas alkotás született. A tanulók interjút készítettek méhészekkel, pékmesterrel, cukrásszal, asztalossal, szíjgyártóval, keramikussal, tojásfestővel. A tíz csapat pályamunkájából - kiegészítve a natúrparki kézművesek listájával - összefoglaló értéktár kiadvány készült, melyet a részt vevő iskola diákjai és pedagógusai kézhez kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!