Kőszeg

2017.03.10. 17:35

Elénekeljük a natúrparkot

Kőszeg - Alapításának két évtizedes évfordulójára vetélkedővel is emlékezik az Írottkő Natúrpark.

Turbók Attila

- Vetélkedővel ünnepli ma alapításának huszadik évfordulóját az Írottkő Natúrpark Kőszegen, a Jurisics-vár lovagtermében - tájékoztatott Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke.

A húszéves jubileum ráirányítja a figyelmet a város környéki természetvédelmi területre. Az 1997-ben létrehozott Írottkő Natúrpark jelentős védett természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység. A natúrpark területén 16 kilométer kerékpárút, 15 tanösvény, természetvédelmi látogatóközpont, több kultúr- és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.

- Talán nem is lenne szabad most többet elárulni a környékről, hiszen mai vetélkedőnk éppen a terület nevezetességeiről, adottságairól szól - jegyezte meg Bakos György.

Az elmúlt évi vetélkedő résztvevői. Idén már nyolc csapat mérkőzik meg a döntőbe jutásért Fotó: VN

Az immár hatodik alkalommal megtartott viadalon ma nyolc csapat méri össze tudását, hogy a legjobbak majd az országos döntőben öregbítsék Kőszeg hírnevét. A Minél többen, minél többet szlogennel megtartott vetélkedésen azonban nem csak a környékbeli természeti értékeket népszerűsíti a vetélkedő: a jubileum jó alkalmat ad arra, hogy az ország másik nyolc natúrparkját is megismerjék a résztvevők.

- Ami a versengés érdekessége, hogy öt percben és bármilyen stílusban bemutathatják a résztvevők az Írottkő Natúrparkot, így az is elképzelhető, hogy valaki öt percben elénekli, valaki pedig színdarabként mutatja be e tájegységet, de természetesen nem zárkóztunk el például egy pantomim-előadás elől sem - mondta az egyesületi elnök.

A mai megmértettetésen az utóbbin kívül 150 kérdésből álló igaz-hamis játékkal és persze az elmaradhatatlan vaktérképekkel készülnek a szervezők, de a résztvevők az újságírást is kipróbálhatják.

- Legfontosabb, hogy a résztvevők ismeretei bővüljenek e tájegységről - mondta Bakos György. Az egyesület elnöke hangoztatta: a jubileumon - amelyet a jövő hónapban rendeznek - egy csúcstalálkozót is terveznek az Írott-kőre - a szakmabeliekkel és a hazai natúrparkok képviselőivel együtt. Ehhez konferenciasorozatot és díszközgyűlést is szerveznek Kőszegen, hazai, svájci és többek közt osztrák vendégekkel karöltve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!