Kőszeg

2017.07.14. 18:20

Kevesebben haltak meg - Fontos témák a nyári szünet előtti testületi ülésen Kőszegen

A Sgraffitós ház felújítása mellett számos intézmény beszámolója került napirendre a helyi képviselő-testületi ülésen.

Cseszkó Tamás

Több ügyben döntött a kőszegi képviselő-testület a nyári szünet előtti utolsó ülésen. A natúrpark sürgősségi indítványt adott be, a város támogatta a szervezetet, amely az autómentes nap finanszírozására adott be pályázatot. A Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, Kiskos Ferenc is megtartotta éves beszámolóját. Mint mondta, a 2015-ös évhez képest csökkent a halálozások száma, két éve 227-en, tavaly 188 hunytak el. Az igazgató kérte, hogy minél előbb lépjenek előre az új temető kialakítása ügyében, mert lassan problémássá válhat a koporsós temetés.

Bertók Sándor főépítész beszélt arról, hogy a településfejlesztéssel, -rendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő Partnerségi Egyeztetés Szabályzatát meg kell alkotni, ezt el is fogadták a képviselők.

Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester a kőszegi ülésen
Fotó: Ohr Tibor

Arról is döntöttek, hogy megszüntetik a Kőszeg és Térsége Társulást. Ennek jogelődjét 2004-ben hozták létre. Akkoriban 15 önkormányzat fogott össze, mivel így juthattak kiemelt normatív támogatásokhoz. Ezek a plusztámogatások mára elmaradtak, a feladatokat is másként szervezik.

Raposa Helga, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának igazgatója ismertette az intézmény szakmai programját, melyet a testület elfogadott. A vezető bejelentette: a következő évtől a Lukácsházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések önállóan kívánják az intézményeket működtetni.

Révész József, a Kőszegi Települési Értéktár Testület elnöke elmondta, hogy nem hivatalos információk szerint a Szőlő Jövésének Könyvének szakmai anyagát hiánypótlásra visszaküldik majd. Mint ismeretes, korábban kezdeményezték, hogy a könyv hungarikum lehessen. Az elnök szerint országos szaktekintélyek javaslatára is szükség lesz ahhoz, hogy elérjék céljukat. Hozzátette: megtörtént a kiemelt kőszegi értékek nemzeti értéktárba történő felvételét célzó javaslatok kidolgozása is.

Még márciusban döntött úgy a testület, hogy a Raaba Energy Kft.-vel szerződik napelemes kiserőmű építésére. Akkor egy vételi jogot biztosító szerződés köttetett helyrajzi számú ingatlan vonatkozásában. Időközben a kft. jelezte, újabb területet szándékoznak megvásárolni. A testület nem zárkózott el az értékesítéstől.

A napelempark létesítéséhez szükséges földek eladásából származó bevétele a városnak így most majdnem 80 millió forint lehet.

Meghosszabbították, illetve új elemekkel kibővített szerződést kötöttek egy évre Kiss András egyéni vállalkozóval, aki 2014-ben hozta létre a koszegINFO koncepciót, amely azóta is sikeresen járul hozzá Kőszeg imázsépítéséhez internetes felületeken. A munka folytatódik, a tervek szerint szorosabban együttműködve a turisztikai szakemberekkel.

A Sgraffitós ház felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeres lezárása után megkezdődhetnek a munkák. Básthy Béla alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat kezdeményezésére került be a projekt a KRAFT - kreatív város, fenntartható vidék programba, amelynek részeként egy állagmegóvó és funkcióbővítő felújítás valósulhat meg. Ez egyébként Kőszeg egyik legismertebb műemléki épülete, amely a Jurisics téren áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!