Külföld

2008.12.12. 10:51

2008 egy másodperccel hosszabb lesz

<b>London</b> - A Föld forgása egyenetlen, lassul, így be kell hozni a londoni idő és az atomidő közti lemaradást. A pontatlan idő sok elektronikai berendezést megzavarna, így az UTC szökőmásodpercet iktat be szilveszterkor.

nincs nev

Előfordul néha, hogy a naptárban vagy az órán nem a megszokott rend szerint követik egymást a különböző időegységek. Bár a mostani egy másodperces hosszabbítás mindennapjainkban észrevehetetlen, de elektronikai berendezések például megzavarodnának. 

Szilveszter éjszakáján - ugyanúgy, mint három éve - egy extra másodpercet kell beiktatnunk időszámításunkba, mintha erre az időre minden óra megállna. A szökőmásodpercet londoni idő szerint éjfélkor toldják be - írja az Index. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2008. december 31-én 23 óra 59 perc 59 másodperc után 23 óra 59 perc 60 másodperc következik, és csak aztán jön el éjfél. Az UTC szerint így veszi majd kezdetét 2009 január 1-jének 0 óra 0 perc 0 másodperce.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!