Külföld

2009.04.21. 15:23

Hackerek törtek be a Pentagon rendszerébe

Washington - Számítógépes hackerek feltörték az F-35-ös amerikai vadászgép programját, ahonnan adatokat loptak el - közölte címlapján a keddi The Wall Street Journal.

nincs nev

A kiberkémek több támadást is végrehajtottak a 300 milliárd dolláros költségvetésű vadászrepülő-program ellen, amely minden idők legdrágább fegyverfejlesztési projektje - írta a lap jelenlegi és egykori kormányzati tisztviselőkre hivatkozva. 

A hackerek állítólag több terabájt (1 TB = 1024 Gigabyte) adatot töltöttek le a szupermodern F–35 Lightning II (korábbi nevén Joint Strike Fighter) ötödik generációs vadászbombázó tervezéséről és elektronikus rendszeréről. Ha az információk az ellenség kezébe jutnak, könnyebb lesz védekezni a vadászgépek támadása ellen - állítják amerikai elemzők. 

A lap szerint a kémek kilétéről nincs információ, mint ahogy a letöltött adatmennyiségen kívül azt sem tudni, mekkora kár keletkezett, akár pénzügyi, akár biztonsági értelemben. Annyi azonban bizonyos, hogy a hackerek 2007-ben és 2008-ban is támadtak. Nem tudtak azonban hozzáférni a legtitkosabb adatokhoz, amelyeket az internethez nem kapcsolódó számítógépeken tárolnak.  

A védelmi minisztérium nem kommentálta az ügyet. 

Az újság szerint a kiberkémkedésről szóló újabb hír a legfrissebb bizonyíték arra, hogy egyre élesebb a küzdelem az Egyesült Államok és potenciális vetélytársai között az adathálózatok szintjén. 

Ugyancsak a The Wall Street Journal számolt be az utóbbi hetekben arról, hogy virtuális kémek hatoltak be külföldről az Egyesült Államok elektromos hálózatának számítógépes irányítási rendszerébe, ahol azt megbénítani képes programokat hagytak hátra. 

"Soha nem fordult elő ehhez hasonló" - idézett az újság egy névtelenséget kérő volt kormányzati illetékest, aki elmondta, hogy az elmúlt fél évben ugrásszerűen megnőtt az Amerika elleni számítógépes támadások száma. 

A The Wall Street Journal értesülése szerint Barack Obama elnök a közeljövőben várhatóan bejelenti egy számítógépes biztonsági felügyelői poszt létrehozását a Fehér Házban. Ezen kívül a Pentagonban is kialakítanak egy új parancsnokságot a legfontosabb hálózatok védelmének összehangolása végett.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!