Külföld

2009.04.24. 16:13

Superman lehetett Rózsa-Flores cinkosa

La Paz - A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja, Bernardo Montenegro azt közölte a pénteki bolíviai sajtóval, hogy a terrorista bandaként üldözött csoportnak nyolc tagja volt, aki közül három még szökésben van. Egyikük Superman. Nem lesz egyszerű elfogni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ezt az információt annak nyomán mondta az Opinión című lapnak, hogy a bizottság meghallgatta a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyészt, és a nyomozócsoportot vezető Johnny Aguilera őrnagyot. A körözött három személynek a fedőnevét mondta el a képviselő, eszerint "Viejo", "Superman" és "Lucas" rejtőzködik még.

Tóásó Előd annak köszönheti az életét, hogy nem állt ellen a rendőrség fellépésének. A szobája a szállodai folyosó végén volt, s amikor 16-án hajnalban meghallotta a különleges osztag támadását jelző lövöldözést, levetette magát az ágyáról a földre, és hason fekve, tarkóra tett kézzel várakozott. Ennek ellenére a rendőrök megverték - mondta Józsa Mátyás nagykövet a helyi pénteki sajtóban részletesen ismertetett csütörtöki sajtótájékoztatón. A diplomata ezt sajnálatosnak nevezte, és elmondta, hogy emiatt lépéseket tesz a fogoly emberi jogainak tiszteletben tartása érdekében. A rendőri túlkapást annak tulajdonította, hogy akció közben a különítményesek elvesztették uralmukat az idegeik fölött.

A család által felfogadott Rigobert Paredes ügyvéd arra panaszkodott, hogy nem kap semmiféle dokumentumot a hatóságoktól az eljárásról, szerinte valószínűleg a hírzárlat miatt. Az ügyvéd arra készül ezért, hogy panaszt emeljen a védelem jogainak a korlátozása miatt. Közölte, hogy vissza fogja vonni az elődje, a védelemre hivatalból kirendelt Wilma Argote beadványát, amelyben fellebbezett az előzetes letartóztatásról szóló bírósági határozat ellen. Ezt azzal indokolta, hogy Argote nem tájékoztatta őt a lépésről, és nem ismeri a beadványt, s ez később kárt okozhat a védelem stratégiájának.

Felbukkant az üggyel kapcsolatban egy titokzatos üzenet, amelyet állítólag egy "terrorista" küldött Cochabamba városból. Ő azzal vádolta Álvaro García Linea bolíviai alelnököt, hogy Juan Ramón Quintanával, az elnökségi ügyek miniszterével együtt ő bérelte föl Rózsa Flores Eduardót terror terjesztésére Bolíviában, de a kormány később megölette a férfit. A nyilvános készülékről, faxban elküldött üzenetet az ügyészség hamisnak minősítette, egy ellenzéki képviselő viszont érdemesnek tartja a kivizsgálásra.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!