Külföld

2009.05.19. 21:26

47 millió éves maki: az ember legrégebbi elődjének csontvázát mutatták be

New York - Az ember vélhetően legrégebbi elődjének, egy kis termetű ősnek a 47 millió éves, majdnem teljes épségben fennmaradt csontvázát mutatták be kedden New Yorkban.

MTI


Egy nőstény főemlős 47 millió éves megkövesedett maradványa, Ida fényképe mellett beszél a leletről Jörn HURUM, az Oslói Egyetem Természettörténeti Múzeumának paleontológusa beszél egy sajtóértekezleten a New York-i Amerikai Természettörténeti Múzeumban 2009. május 19-én. (MTI/EPA/Justin Lane)

A szakemberek szerint a szenzációs németországi lelet segíthet megfejteni az emberszabásúak és az emberi faj korai evolúcióját. A kisebb macskához hasonló méretű állatnak négy lába és hosszú farka van. Az élőlény ugyan nem volt közvetlen őse a majmoknak és az embereknek, de jó támpontként szolgálhat arra nézve, hogy milyen lehetett az említett két faj közvetlen elődje - állították sajtótájékoztatójukon a tudósok.
 
Mivel a fosszília meglepően jó állapotban maradt fenn (még a béltartalma is megvan), a kutatók bíznak abban, hogy a csontváz ablakot nyithat az emlősök korai evolúciójára. A most a nagyközönség elé tárt példány egy fiatal nőstény volt, amely becslések szerint 9-10 hónaposan pusztult el. 

"A lelet olyan sok történetet mesél el, és még csak most kezdtük el a kutatásokat ezen a lenyűgöző példányon" - mondta Jorn Hurum, az Oslói Egyetem természettörténeti múzeumának munkatársa, a felfedezésről beszámoló tudósok egyike. A teremtményt egyébként Hurum hatéves kislánya után az Ida becenéven emlegetik. 
 
A csontvázat a New York-i Természettudományi Múzeumban mutatták be, a sajtótájékoztatót közvetítő tévéműsor forradalmi tudományos felfedezésnek nevezte a leletet, amely mindent megváltoztat majd. A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg lenyűgöző áttörésként nyilatkozott a teremtményről a bemutatón. 
 
Bár Idát 1983-ban ásták ki a németországi Darmstadt közelében, a leginkább a Madagaszkáron élő lemúrokhoz (gyűrűsfarkú makikhoz) hasonlító állat maradványai két évvel ezelőttig magánkézben voltak, akkor kerültek a norvég tudós birtokába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!