Külföld

2009.05.07. 21:34

Bolíviai ügy: Tóásó Előd nem tudott Rózsa Flores dolgairól

La Paz, Budapest - Rózsa Flores Eduardo meghívására utazott Bolíviába Tóásó Előd, akinek az interneten közzétett vallomásából az derül ki, hogy a fiatalember nem tudott semmit a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tevékenységéről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ernestojustiniano.org című honlapon teljes egészében közzétették a La Pazban április 16-án tartott kihallgatás jegyzőkönyvét. Tóásó Elődöt Cesar A. Romano Molina ügyész hallgatta ki Bartos Miklós, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja, Wilma Argote Blacutt hivatalból kirendelt ügyvéd és Andrés Meléndrez tolmács jelenlétében. 

Informatikai feladatok megoldására utazott Bolíviába

Tóásó egyebek között elmondta, hogy nehéz anyagi körülmények között élt Magyarországon. Rózsa Flores hívta meg Bolíviába, hogy segítsen informatikai feladatok megoldásában, mondván, ráadásul világot is láthat. Fizetést nem kapott, de minden költségét fedezte Rózsa Flores. Először tavaly november 11-én utazott Bolíviába, majd december közepén hazatért. Februárban ismét visszament, s az azóta eltelt két hónap alatt nem hagyta el Bolíviát. 

A 28 éves fiatalember elismerte, hogy márciusban kapott egy pisztolyt Rózsa Florestől. Elmondása szerint csak Rózsa kitartó unszolására fogadta el, de soha nem használta. Fegyveres kiképzésben nem részesült, de egyszer egy rendőr barátjával járt egy lövészklubban. Tóásó elmondta, hogy nem tud semmit a Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen április 15-én hajnalban elkövetett robbantásos merényletről, a kérdéses időpontban szállodai szobájában tartózkodott és filmeket nézett a laptopján. Április 15-én nem hagyta el a szállodát, éjszaka pedig lefeküdt aludni. 
 
Arra kérdésre, hogy ismerte-e társai tevékenységét, Tóásó elmondta, hogy alapvetően csak Rózsa Floresszel beszélt magyarul, nem tudja, hogy a többiek mivel foglalkoztak, volt-e fegyverük vagy sem. Mivel mindenkinek volt számítógépe, az ő feladata az volt, hogy segítsen, ha bármilyen informatikai probléma felmerült. A Santa Cruz-i vásárvárosban is járt, ahol Rózsa Flores kérésére internetes összeköttetést teremtett.

A fiatalember kijelentette, hogy nem tud semmiféle merényletről, amely a bolíviai vezetők ellen irányult volna. Mindössze egyszer hallotta a Lucas és a Superman nevet - a bolíviai hatóságok által a Rózsa Flores vezette csapat tagjainak tekintett két bolíviai ügyvéd, Alejandro Melgar Pereira és Hugo Achá Melgar fedőnevét -, egyszer pedig látta az El Viejo ragadványnéven ismert Ignacio Villa Vargast, az ügyészség koronatanúját.

 Rózsa Floresszel kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy mintegy öt éve ismeri, de nem voltak baráti viszonyban. Tóásó úgy érzi, hogy Rózsa Flores kihasználta, miként a többieket is, csak akkor beszélt velük, ha valamire szüksége volt. "Azzal vádolnak, hogy terrorista vagyok, és kábítószer-kereskedő. Nem értem, hogy miért, nem vagyok semmiféle terrorista" - mondta a jegyzőkönyv szerint Tóásó, hozzátéve, nem érti, hogy mi történik és mi történt, sem azt, hogy miért hiszik azt róla, hogy köze van az egészhez.

A nagykövet szerint életben van a két körözött magyar

Józsa Mátyás nagykövet tudomása szerint életben van a bolíviai hatóságok által körözött két magyar állampolgár, Dudog Gábor és Gáspár Dániel március közepén távozott Bolíviából.

A Rózsa Flores Eduardo és társai ügyében eljáró, Buenos Airesben állomásozó nagykövet az MTI-nek csütörtökön telefonon elmondta, hogy megbízható forrásból származó értesülései szerint a két fiatalember az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció előtt valamivel több mint egy hónappal elhagyta Bolíviát.  Bolíviai lapbeszámolók szerint Mario Tadic, a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja kedden a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottsága előtt azt mondta: azt gyanítja, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa Flores végzett velük. Beszélt arról, hogy hallotta, amint a két magyar heves vitába keveredett Rózsa Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy olcsóbb két golyót venni, mint két repülőjegyet. 
 
A nagykövet közölte: megbízható forrása szerdán újfent megerősítette, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel a Rózsa Florestől kapott pénzből elhagyta Bolíviát. Érkezésükhöz hasonlóan valószínűleg a zöldhatáron távoztak, és elutaztak Latin-Amerikából. Azt nem tudja a nagykövet, hogy a két fiatalember visszatért-e Magyarországra vagy sem.

Józsa Mátyás elmondta, hogy Tóásó Előddel is beszélt a két említett magyar állampolgárról. (A nagykövet április 21-én utazott Bolíviába, s nyolcnapos ott-tartózkodása alatt személyesen találkozott a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásóval.) Tóásó Előd már akkor megerősítette, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel több mint egy hónapja elhagyta a csoportot.

A nagykövet az ügyészségi kihallgatásról április 16-án készült jegyzőkönyv alapján úgy ítéli meg, hogy Mario Tadic manipulálható, kibillent a lelki egyensúlyából. A jegyzőkönyv szerint amikor visszakérte útlevelét Rózsa Florestől, azt a választ kapta, hogy olcsóbb egy golyó, mint egy repülőjegy. Feltehetően ezt a történetet vetítette ki a két magyarra. Tadic verzióját gyengíti az a tény is, hogy nem tud magyarul, így nem is tudhatja, hogy mi hangzott el a vitában. 

Tóásó Előddel kapcsolatban a nagykövet elmondta, hogy a nyomozó hatóságok még mindig nem találtak tolmácsot. A védőügyvéd azonban kapott a magyar féltől neveket és telefonszámokat, s felvette velük a kapcsolatot. 
 
A Külügyminisztérium felkérte Bartos Miklóst, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulját, hogy próbálja meg beszerezni a héten nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyveket. A magyar hatóságok szeretnék összevetni a bolíviai és a magyarországi boncolás eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!