Külföld

2009.05.11. 20:48

Egyre cifrább: a Székely Légió védelmi akciót szervezett Bolíviában?

La Paz/Budapest - Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek három bolíviai férfit, akik nagy tűzerejű fegyverekkel közelítették meg Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciáját.

MTI

Bolíviai napilapok beszámolói szerint a 16 éves Hormando Rivera Ariast, nagybátyját, Mario Villarroel Medellínt és egy biztonsági cég személyzeti főnökét, José Ronald Parada Justinianót még pénteken fogták el a rendőrök. Villarroelt még a bíboros rezidenciájának közelében nyakon csípték, de két társa elmenekült, őket csak néhány órával később találták meg.

A rendőrség közlése szerint a három férfinál talált fegyverek - köztük három, kilenc milliméteres kaliberű, izraeli gyártmányú Uzi géppisztoly - hasonló azokhoz, amelyeket a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport rejtegetett a Santa Cruz-i Las Américas szállodában. Az ügyészség eredetileg terrorizmussal gyanúsította a három férfit, de a vizsgálatok során vasárnap szervezett bűnözésre módosította a vádat, mert kiderült, hogy Rivera és Villarroel "csak" el akarta adni a fegyvereket Paradának.
 
A La Prensa című napilap a hétvégen azt írta, hogy elmaradtak a péntekre beharangozott előzetes meghallgatások a bíróságon, mert az ügyészség nem értesítette Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, így a San Pedro börtönben fogva tartott, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak nem tudtak megjelenni. Tóásó és Tadic a két túlélője az április 16-i akciónak, amelyben Rózsa Floresszel és két társával, Magyarosi Árpáddal és Michael Martin Dwyerrel végeztek a bolíviai kommandósok. 

Álvaro Melgarejo bíró az ügyészség koronatanúját, Ignacio Villa Vargast (alias El Viejo), valamint a fegyverszállítással gyanúsított Alcides Mendozát és Juan Carlos Guebert hallgatta volna meg azt követően, hogy az ügyészség bemutatja a Rózsa Floresék számítógépein talált információkat, fényképeket és az április 16-i kommandós akcióban lefoglalt egyéb dokumentumokat.
 
A bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának sikerült magyar-spanyol tolmácsot szereznie, így azt tervezi, hogy hétfőn meghallgatja Tóásót - jelentette be César Navarro, a testület kormánypárti elnöke. A bizottság ugyancsak hétfőn tervezi meghallgatni a súlyos cukorbetegségben szenvedő, 50 éves Villa Vargast. 
 
A bolíviai napilapok a hétvégén újabb neveket dobtak be a köztudatba. A 32 éves Révész Tibor és a 32 éves Nagy Tamás Lajos magyar állampolgárok, valamint a 30 éves Ivan Pistovcák szlovák állampolgár tavaly december 10. és idén január 9. között egy hónapot töltött Bolíviában az Asturias szállodában, s számlájukat Luis Alberto Hurtado Vaca, a Cotas telefontársaság felügyelőbizottságának tagja egyenlítette ki - közölte Peter Maldonado képviselő. A www.ernestojustiniano.org című honlap Révész, Nagy és Pistovcák útlevelének és bejelentkezési adatlapjának a fénymásolatát is közölte.
 
A www.napaconews.ro honlapra hivatkozva az El Deber című Santa Cruz-i újság azt írta, hogy Rózsa Flores Eduardót, Révész Tibort, a Székely Légió vezetőjét és Magyarosi Árpádot, a Székely Liga egyik alapító tagját folyamatosan megfigyelés alatt tartja, illetve tartotta Szerbia és Románia kormánya. Az El Deber szerint valószínű, hogy a bolíviai titkosszolgálatokat már Rózsáék megérkezése előtt tájékoztatta Szerbia és Románia. Gustavo Torrico bolíviai kormánypárti képviselő kizárta ennek esélyét, mondván, hogy kizárólag bolíviai akció eredményeként számolták fel a csoportot. Navarro bizottsági elnök viszont nem zárja ki ennek lehetőségét sem, és lehetségesnek nevezte, hogy Bolívia kapott tájékoztatást. 

Az El Deber szerint Révész toborzott embereket Rózsa Floresnek, méghozzá kevéssé diszkréten. A www.cahil.tk honlapon tett közzé felhívást, miszerint jelentkezzen mindenki, aki "fizikailag és mentálisan felkészültnek érzi magát", hogy támogasson Santa Cruzban egy védelmi és felszabadító akciót. (Rózsa Flores a Székely Légió tiszteletbeli tagja volt, Tóásó Előd szintén tagja a 2002-ben létrehozott szervezetnek a bolivíai sajtó szerint.) 

Az El Mundo című lap azt írta, hogy Révész volt az, aki az első kapcsolatokat megteremtette Santa Cruzzal, Rózsa Flores csak később csatlakozott hozzá. A La Prensa értesülései szerint Révész Tibor együtt érkezett Bolíviába Dwyerrel, a két férfi valaha együtt dolgozott az Integrated Risk Management Services nevű írországi biztonsági cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!