Külföld

2009.05.20. 21:45

Magyar tölténnyel is lőtték az amerikai katonákat a tálibok

Washington - Kis mennyiségben magyar gyártmányú lőszert is találtak amerikai katonák a közelmúltban Afganisztánban tálib felkelőknél egy rajtaütés után - írta a szerdai The New York Times.

MTI

Az újság egy olyan cikkben tért ki erre, amelyben arról írt, hogy a tálibok kezébe juthatnak olyan fegyverek, amelyeket az Egyesült Államok szállított az afgán biztonsági erőknek.

 Meggyilkolt tálibok 30 tölténytárának átvizsgálásakor legalább 17-ben találtak olyan orosz vagy cseh gyártmányú töltényeket, amelyeket részben az Egyesült Államok szállított az afgán hadseregnek. A maradék 13 tárban talált lőszer nagy részét Oroszországban állították elő még a szovjet időszakban, néhány lövedéket Kínában gyártottak a 60-as, 70-es években, és még kevesebbet Magyarországon. A töltények egy része, köztük a magyar gyártmányúak, rossz állapotban voltak.

Korrupt kormánykatonák seftelnek
 
Az újság azt írta, hogy kínai és magyar lőszerrel a Pentagon egy korábbi beszállítója, az A.E.Y. is ellátta az afgán kormányt; ez lehet a magyarázat arra, hogyan kerültek azok a tálibokhoz. Bár csak nem egészen 1000 lövedéket vizsgáltak át, magas rangú amerikai katonai illetékesek attól tartanak, hogy korrupt afgán katonák fegyverekkel láthatták el a tálib lázadókat. Az illetékes amerikai parancsnok elmondta: különösen az afgán rendőrség körében tapasztalható korrupció, de a szándékos fegyvereladás helyett szerinte inkább az afgán biztonsági erőknél megszokott laza ellenőrzésnek lehet szerepe abban, hogy a fegyverek tálib lázadókhoz kerültek. Ezen kívül sem amerikai, sem afgán részről nem vezettek pontos nyilvántartást azokról a fegyverekről és lőszerről, amelyeket a viszály nyolc éve alatt Afganisztánba szállítottak.
 
Az amerikai hadsereget már februárban bírálta az Egyesült Államok számvevőszéke, mert anélkül adott át több ezer - köztük Magyarország által küldött - fegyvert az afgán biztonsági erőknek, hogy azt dokumentálta volna.

Hiányos a fegyverek nyilvántartása
 
A hiányos nyilvántartásról beszámoló kongresszusi jelentést is a The New York Times hozta nyilvánosságra. A cikk után a Pentagon adatbankot hozott létre az afgán egységeknek átadott kézi lőfegyverekről. A munícióról azonban nem készült ilyen leltár, mert a darabszámot nehéz pontosan rögzíteni. Gyakran cserélnek gazdát: adják-veszik, ellopják vagy a harcokban elvesztik a töltényeket. Az amerikai erők nem vizsgálják ki, honnan származnak a tálib harcosok fegyverei, mert ehhez nincs elég emberük - mondták a lapnak nyilatkozó amerikai tisztek.
 
A lap emlékeztetett arra, hogy a keleti Vanat falunál egy tavalyi összecsapás után, amelyben 9 amerikai katona meghalt és több mint 20 megsebesült, több mint 70 darab magyar gyártmányú AMD-65-ös gépkarabélyt találtak a falu rendőrőrsén, ahol azonban csak 20 rendőr dolgozott. Az AMD-65-sel csak ritkán lehetett találkozni Afganisztánban azelőtt, hogy az Egyesült Államok több ezret szétosztott belőle az afgán rendőrségnek. A gépkarabélyok már pakisztáni fegyverbazárokban is felbukkannak - írta a lap.
 
Kalasnyikov minden mennyiségben

Az amerikai erők úgy jutottak hozzá a 30 átvizsgált tölténytárhoz, hogy az afgán-pakisztáni határ közelében, a Korangal-völgyben egy amerikai szakasz nemrégiben éjszakai rajtaütést hajtott végre, amelyben megöltek legalább 13 tálib harcost. A 30 tölténytárból 17-ben találtak - a Kalasnyikov gépkarabélyban és annak módosított változataiban használt, sok országban, egyebek mellett az egykori Varsói Szerződés államaiban gyártott töltények között - WOLF vagy “bxn” jelzésűeket. Előbbi a Wolf Performance Ammunition kaliforniai céget jelöli, amely orosz gyártmányú lőszert ad el amerikai fegyvertulajdonosoknak. A cég közvetítőkön keresztül afgán katonáknak és rendőrtiszteknek is szállított lőszert.

 A bxn jelzés egy cseh hidegháborús fegyvergyárhoz kötődik; a cseh kormány 2004 óta lőszert is adományozott Afganisztánnak. Az A.E.Y. cég szintén szállított cseh lőszert Afganisztánba. A WOLF és a bxn jelzésű töltények jó állapotban voltak, ami arra utal, hogy nemrégen vehették ki azokat a csomagolásból. Arra nincs bizonyíték, hogy a Wolf, a cseh kormány vagy az A.E.Y. szándékosan az afgán felkelőknek szállított volna lőszert; a Pentagon lehetségesnek tartja, hogy a muníció lopás vagy korrupció következtében került a lázadókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!