Külföld

2009.05.18. 20:02

Optimista hangulat a világgazdaságban

Budapest - A globális gazdasági környezet hosszú távú javulásában bízó hangok uralták a hétfői nemzetközi híradásokat.

MTI

Szakértők nagy jelentőséget tulajdonítottak az egyértelműen pozitív fordulatot mutató hétfői, amerikai vállalati eredmény-beszámolóknak, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának növekedésével járhat.
 
A Világbank elnöke szerint a világgazdaság az év végén, vagy 2010-ben visszatérhet a növekedéshez. Robert Zoellick előrejelzése szerint a fejlett országokban kell számítani a legnagyobb visszaesésre: átlagosan 2,9 százalékos, az OECD-tagországokban átlagosan 3 százalékos, az euróövezetben 2,7 százalékos, Japánban 5,3 százalékos, az Egyesült Államokban 2,4 százalékos lehet a hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén. A felzárkózó európai és közép-ázsiai gazdaságokban 2,0 százalékos visszaesés várható az idén, és 1,5 százalékos növekedés jövőre - fűzte hozzá.
 
A gazdasági visszaesésnek köszönhetően jócskán csökkent a német légi forgalom az idei első negyedévben, a kiszolgált utasok száma 15 éve nem volt ilyen kevés. A német repülőterekről 18,7 millióan utaztak el, 9,3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A legnagyobb csökkenés az amerikai utazásoknál mutatkozott: 900 ezerrel, 17,9 százalékkal kevesebben utaztak, mint egy évvel korábban.
 
A Cseh Energetikai Művek (CEZ) 3.574 munkanélkülinek engedte el a háromhavi villanyáram-számla kiegyenlítését május közepéig. A társaság ajánlatának feltétele az volt, hogy a munkahelyét elvesztő személy korábbi áramszámláit rendesen kiegyenlítette, és legalább hat hónapig egyfolytában munkaviszonyban volt.
 
Kilenc évi növekedés után idén akár 4 százalékkal is csökkenhet Romániában a bruttó hazai termék (GDP) a bukaresti központi bank vezető közgazdásza szerint. Valentin Lazea arra számít, hogy az első negyedévi 6,4 százalékos GDP-csökkenés után a visszaesés mérséklődni fog. 

Oroszországban a vártnál nagyobb mértékben, 16,9 százalékkal esett az áprilisi ipari termelés éves szinten a kormány elé terjesztett statisztikai adat szerint. Hivatalosan a héten hozzák nyilvánosságra az ipari termelésre vonatkozó áprilisi számot. A szakértők kisebb, 13,4 százalékos visszaeséssel számoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!