Külföld

2009.05.06. 22:25

Ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési program a válság ellen

Brüsszel - Megszavazta az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén azt az európai uniós programot, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat a gazdaság élénkítésének érdekében.

MTI

A programról legutóbbi csúcstalálkozójukon az EU-tagállamok vezetői állapodtak meg az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán.  A támogatott beruházások listáján több, Magyarországot is érintő tervezet szerepel, és uniós segítségre számíthat a Nabucco gázvezeték-program is.
 
Az idei és a jövő évre vonatkozó támogatási javaslat alapján konkrét - többnyire legalább két tagországot érintő -projekteket támogatnak uniós különsegítségként, gyakorlatilag el nem költött pénzekből.  A terv részeként összesen 3,98 milliárd eurót fordítanak a gáz- és villanyáram-infrastruktúra, új szélparkok, széndioxid-megkötő létesítmények fejlesztésére. 

Magyarországot érintő projektek

A kormányfők által jóváhagyott listán négy, Magyarországot közvetlenül érintő beruházás található. A magyar-román gázvezeték-összeköttetésre vonatkozó programra 30 millió, a magyar-szlovák összeköttetésre 25 millió, a horvát-magyar kapcsolatra 20 millió eurós uniós hozzájárulás szerepel. Feltűnik továbbá a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer összeköttetésének korszerűsítése is, 20 millió eurós programként.  A Nabucco nemzetközi gázvezeték-beruházás összesen 200 millió eurós finanszírozását azzal a feltétellel helyezték kilátásba , hogy a támogatandó fázisok a jövő év végéig a megvalósítás szakaszába lépnek. 

Herczog Edit (MSZP) a szavazás után nyilatkozva üdvözölte, hogy részt vesz az EU olyan - többek között magyarországi - beruházások finanszírozásában is, amelyek lehetővé teszik a gázvezetékeken belül a szállítási irány megfordítását.  A képviselő hangoztatta, hogy a program egyszerre élénkíti a gazdaságot, ugyanakkor "a magyar otthonok energiabiztonságának növeléséhez is hozzájárul".

Nabucco: magyar siker is

A Nabuccóval kapcsolatban úgy vélte, az uniós részvétel az év eleji budapesti konferencia eredménye, hiszen Andris Piebalgs ott ígérte meg a központi finanszírozást. Sikernek nevezte, hogy a program vitája során az összeget megtartották. Szocialista szempontból sikernek mondta azt is, hogy a magyar érdekeltségű projektek mindegyikéhez is biztosították a támogatást. Fontosnak tartotta Herczog Edit azt is, hogy az el nem költött pénzeknek vissza kell szállniuk a tagállamokra.

A szöveg szerint az összegből esetlegesen fel nem használt forrásokból energiahatékonysági és megújuló energiákat támogató projekteket kell finanszírozni. A jogszabályról előzetes megegyezés született az EP és a tagországok kormányait képviselő tanács között.  Üdvözölte a parlamenti szavazást José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Mint közleményében leszögezte, az EP jóváhagyása "lehetővé teszi az uniónak, hogy azonnal mozgásba lendüljön olyan beruházásokkal, amelyek üdvözítő lökést adnak az uniós gazdaságnak, és tényleges hozzájárulást jelent Európa energiabiztonságának növeléséhez".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!