Külföld

2009.05.08. 22:23

Rózsa Flores filmes munkát ígért Tóásó Elődnek

La Paz/Budapest - Ügyvédje szerint Tóásó Előd félti az életét, és bizonyos feltételekkel kész vallomást tenni. Közben kiderült, a bolíviai kormány február óta ismerte a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport tevékenységének minden részletét - közölték a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának tagjai.

MTI

Tóásó ismeri Rózsa Flores tevékenységét

A La Prensa című bolíviai napilapnak adott nyilatkozatában Rigoberto Paredes ügyvéd csütörtökön kijelentette, hogy védence "meg van rémülve", félti az életét, mert ismeri Rózsa Flores Eduardo tevékenységét. Hozzáfűzte, hogy Tóásó fényképek alapján felismerheti és azonosíthatja a Rózsa Flores környezetében mozgó embereket. Emlékeztetett arra, hogy Tóásó 2008 novembere óta Bolíviában tartózkodott, Rózsa Flores közelében volt, és láthatta, hogy Rózsa Flores kikkel beszélt, bár spanyol nyelvtudás híján nem érthette a beszélgetések tartalmát.
 
Az ügyvéd rámutatott, hogy védence jelenleg nem tárhat fel mindent a főügyészség előtt, mert rettegésben él, valamiféle megtorlástól tart. Tóásó akkor tehet majd részletes vallomást, ha nagyobb biztonságban érzi magát. Közölte: készek meghallgatni az ügyben nyomozó Marcelo Sosa ügyész javaslatait, hogy miféle garanciákat tud kínálni Tóásó Elődnek.

Lőttek rá, de nem tanúsított ellenállást  

Paredes elmondta azt is, hogy Tóásó aludt, amikor a kommandósok április 16-án hajnalban betörtek szobájába. Csak a "szerencsének" köszönheti, hogy nem halt meg ő is az akcióban, miként Rózsa Flores, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer, mert bár lőttek rá, nem tanúsított ellenállást - hangsúlyozta az ügyvéd, aki bejelentette, hogy kérni fogja a Tóásó által április 16-án La Pazban tett vallomás semmissé nyilvánítását, mert nem volt jelen magyar-spanyol tolmács, így kétséges a jegyzőkönyv hitelessége.  
 
Paredes megismételte, hogy védence ártatlan, Rózsa Floresnek csak a barátja volt, semmi köze sincs az ügyészség által vélelmezett terrorista cselekedetekhez, nem is tudta, hogy pontosan mi történik. Tóásó Előd azt mondta neki, hogy Rózsa Flores becsapta. Úgy csalta el Bolíviába, hogy jobb élettel kecsegtette, és mindenféle más ígéreteket tett. Azt ígérte például, hogy részt vehet két film forgatásában, szereplőként, illetve a vágásban számítógépes szakértőként. 

Webmester és weblap-készítő
 
A Mocskos háború (The Filthy War) és a Dangerous Passenger című filmekről van szó, amelyek szinopszisa a www.mozgofilms.com honlapon megtekinthető. A Rózsa Flores háborús emlékiratai alapján készült Mocskos háború esetében a stáblistán Tóásó Előd neve szerepel, mint webmester, de Paredes elmondása szerint soha nem vett részt a film forgatásában. 

Az ügyvéd megismételte, hogy Rózsa Flores fizette Tóásó minden költségét Bolíviában, de a fiatalember önállóan is dolgozott, Santa Cruz-i lakosoknak internetes oldalakat készített, hogy összegyűjtse a hazautazáshoz szükséges pénzt.
 
Paredest és ügyfelét értesítette az ügyészség arról, hogy az ügyben eljáró bíró, Álvaro Melgarejo pénteken helyi idő szerint 15 órára tűzte ki az ügyészség koronatanújának meghallgatását. Ignacio Villa Vargas - alias El Viejo (az öreg) - készítette azt a videofelvételt, amely az ügyészség szerint bizonyítja, hogy Rózsa Flores és társai meg akarták gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt. Paredes közölte, ragaszkodni fog ahhoz, hogy a bíró döntsön a területi illetékesség kérdésében benyújtott beadványáról, azaz arról, hogy Tóásó Elődöt ne La Pazban, hanem őrizetbe vételének helyszínén, Santa Cruzban állítsák bíróság elé.

A következő oldalon arról olvashat, hogy titkosügynökök figyelték meg Rózsa csoportját

OLDALTÖRÉS: Ügynökök a csapatban



A bolíviai kormány február óta tudott Rózsáékról



A bolíviai kormány február óta tudott Rózsáékról



A bolíviai kormány február óta tudott Rózsáékról

A La Prensa című bolíviai napilap beszámolója szerint két ellenzéki képviselő csütörtökön elmondta, hogy információk szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok a csoportba januárban beszivárgott ügynökük, Ignacio Villa Vargas (El Viejo) révén mindenről tudtak, s jelentésüket február 2-án kapta meg a kormány. Február 2. és április 16. között Rózsa Floresék minden lépését követték a La Pazból átirányított titkosügynökök.

A képviselők azt gyanítják, hogy az ügyészség koronatanúján kívül Mario Tadic és Alcides Mendoza is a szakszolgálatok informátora volt. Az állítólagos terrorista csoport tagjai közül Tóásó Elődön kívül Mario Tadic maradt életben az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akcióban, Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert viszont megölték. Az április 28-án őrizetbe vett Alcides Mendozát és Juan Carlos Gueber Brunót azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy ők voltak a fegyverszállítók. 
 
Nem terrorizmus, területvédelem


A La Razón című bolíviai napilapnak Marisol Abán, az ellenzéki MNR párt képviselője elmondta, hogy meghallgatták Mendozát és Guebert. Egybehangzóan azt állították, hogy nem hallották Rózsa Florest terrorista cselekedetekről beszélni. Rózsa Flores "olyasmiről beszélt, hogy megszervezik Santa Cruz védelmét, de terrorizmusról szó sem esett" - mondta Mendoza.
 
Az ellenzék fellegvárának tekintett Santa Cruz megye prefektúrája és ellenzéki csoportok csütörtökön felszólították a főügyészséget, hogy jelöljön ki másik ügyészt Marcelo Sosa helyett. Ezt azzal indokolták, hogy Sosa nyolc másik ügyben is illetékes, köztük egy 2005-re visszanyúló bűnügyben. Wálter Guiteras szenátor felrótta azt is, hogy megítélése szerint Sosa részrehajló a kormány javára. Mario Uribe főügyész azonban megvédte beosztottját.

Pénteken meghallgatás

La Pazban helyi idő szerint pénteken 15 órakor tartja az első előzetes meghallgatást Álvaro Melgarejo bíró, aki előtt Villa, Mendoza és Gueber tesz tanúvallomást, majd az ügyészség bemutatja Rózsa Floresék számítógépein talált információkat, fényképeket és az április 16-i kommandós akcióban lefoglalt egyéb dokumentumokat. Rigoberto Paredes, Tóásó Előd ügyvédje megerősítette, hogy jelen lesz a meghallgatáson, de követelni fogja, hogy a bíró először a területi illetékesség kérdéséről döntsön. Múlt héten csütörtökön előterjesztett beadványában azt követeli Paredes, hogy Tóásót ne La Pazban, hanem őrizetbe vételének helyszínén, Santa Cruzban állítsák bíróság elé. 

Az El Deber cikke szerint Paredes figyelmeztetett, hogy nemzetközi intézményekhez fordul, ha a bíró elutasítja a beadványt. Emlékeztetett arra, hogy védence magyar állampolgár, és Magyarország, mint az Európai Unió tagja nyomást gyakorolhat az unión keresztül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!