Külföld

2009.05.06. 23:07

Zavaros vallomás: Rózsa Flores végzett a két keresett magyarral?

La Paz/Budapest - Mario Tadic, a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja azt gyanítja, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa Flores végzett velük.

MTI

Az ABI bolíviai hírügynökség és a Los Tiempos című újság beszámolója szerint a bolíviai-horvát Mario (Fardig Astorga) Tadicot kedden hallgatta meg a képviselőház különbizottsága, amely az állítólagos terroristacsoport tevékenységét és felszámolásának körülményeit vizsgálja. Tolmács hiányában az április 16-i kommandós akció másik túlélőjét, az ugyancsak a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Elődöt nem tudta meghallgatni a bizottság.

Tóásót ügyvéd és tolmács nélkül hallgatták ki

A FMBolivia rádióállomás honlapján arról számolt be szerdán, hogy az egyik honatya előző nap mégis meg tudta látogatni Tóásót a börtönben a bizottság nevében. Claudio Pablo Banegas, a PDS (Podemos) párt képviselője kijelentette: a kommandós akció magyar túlélőjét ügyvéd és tolmács nélkül hallgatta ki az ügyészség, s ezért tanúvallomását úgy írta alá, hogy nem ismerte annak tartalmát. "Személyesen győződtem meg arról, hogy Tóásó nem beszél spanyolul, s csak kicsit angolul, s ezért úgy írta alá az ügyészség előtt tett vallomását, hogy nem ismerte annak tartalmát. A bolíviai alkotmányos jogokkal ellentétben nem biztosítottak számára tolmácsot" - figyelmeztetett Banegas. 
 
César Navarro, a bizottság kormánypárti elnöke elmondta, hogy Tadic gyanúja szerint Rózsa Flores meggyilkolta a két magyart. A bolíviai ügyészség úgy hiszi, hogy Gáspár Dániel és Dudog Gábor magyar állampolgárok is tagjai voltak a Rózsa Flores Eduardo vezette csoportnak. Marcelo Sosa, a nyomozást felügyelő vezető ügyész közlése szerint a két magyar szökésben van, és a rendőrség keresi őket. 

Tadic szerint nem él a két körözött magyar

"Tadic hallotta, amint a két magyar heves vitába keveredett Rózsa Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy olcsóbb két golyóra költeni, mint két repülőjegyet venni" - mondta el Navarro, aki szerint Tadic kételkedik abban, hogy Dudog és Gáspár életben van, mivel már a Santa Cruz és a Las Americas szállodába sem költöztek át a csoport többi tagjával.
 
Tadic egyebek közt arról is beszélt, hogy Rózsa Flores elvette az útlevelet társaitól, nehogy meg tudjanak szökni. Ha a csoportnak pénzre volt szüksége, Rózsa Flores személyesen lépett kapcsolatba "más szintet képviselő" személyekkel, s azonnal megkapta, amit kért. 
 
Bernardo Montenegro, a bizottság egyik ellenzéki tagja lesújtó véleménnyel volt Tadic nyilatkozatáról, és szükségesnek tartotta annak kiderítését, miként sikerült Tadicot mindennemű sérülés nélkül őrizetbe venni, miközben Rózsa Florest és két társát agyonlőtték a kommandósok, Tóásót pedig súlyosan bántalmazták.  Tadic néhány napja, még az ügyészségen tett vallomásában azt is állította, hogy Rózsa Flores az interneten keresztül szervezte be, s feladata az volt, hogy "katonai kézikönyveket állítson össze és fordítson le spanyol nyelvre egy párhuzamos katonai szervezet kiépítésének" céljából Santa Cruz megyében. Tadic közlése szerint Rózsa Flores és Michael Martin Dwyer követte el a robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciájánál április 15-én.
 
A képviselőházi vizsgálóbizottság azt tervezi, hogy meghallgatja az ügyészség "koronatanúját", Ignacio Villa Vargast is. Az "El Viejo", vagyis az Öreg ragadványnéven ismert Villa készítette azt a pár perces, rossz minőségű videofelvételt, amely az ügyészség szerint bizonyítja a terrorizmus vádját.


A dátum nélküli archív felvételen, melyet a bolíviai főügyészség tett közzé 2009. április 29-én, a magyar TÓÁSÓ Előd látható pisztolyokkal a kezében Santa Cruz Las Américas szállodájában. Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!