Külföld

2009.06.19. 16:35

Irán: Hamenei ajatolláh szerint Ahmadinezsád győzött (összefoglaló)

Teherán, Brüsszel, London, Genf, Washington - Egyértelmű győzelem született az iráni elnökválasztáson - jelentette ki pénteken Ali Hamenei ajatolláh. Irán legfőbb politikai és vallási vezetője ezzel egyértelműen kiállt a június 12-i választás hivatalos győztese, Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő ultrakonzervatív elnök mellett.

MTI

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői Brüsszelben elítélték az iráni tüntetők elleni erőszakot.

Hamenei a teheráni egyetemen elmondott beszédében az intézmény falain belül és kívül őt hallgató több tízezer ember előtt leszögezte: "az iszlám köztársaság törvényei nem tesznek lehetővé választási csalást". Ha százezer szavazatról vagy esetleg egymillióról lenne szó, talán felmerülhetnek kétségek, de a tizenegy milliós szavazatkülönbség azt mutatja, hogy nem történhetett manipuláció - tette hozzá. Kiemelte, hogy a felmerült panaszokat meg kell vizsgálni, mert ez a jövőbeli választások hitele szempontjából is fontos.

Ahmadinezsád a hivatalos eredmény szerint a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg. Fő riválisa, a mérsékelt konzervatív Mir Hoszein Muszavi választási csalásra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását követelte, hívei a választás óta mindennap tüntetnek Teheránban.

Hamenei figyelmeztette a választási eredményt vitató vesztes elnökjelölteket, hogy csak törvényes úton próbálják orvosolni panaszaikat, és kérte az ellenzéket, hogy hagyjon fel az utcai tiltakozással. Egyúttal kemény hangon figyelmeztetette az ellenzéket:  "Ha bármilyen vérontás történik, közvetlenül a tüntetők vezetőit vonjuk felelősségre" - mondta.

Kijelentette azt is, hogy a "szavazóurnánál kell eldönteni, mit akarnak az emberek, nem pedig az utcán". Leszögezte, hogy nem fogják teljesíteni a vesztes jelöltek "jogtalan követeléseit" az utcai tiltakozások nyomására, mert az egy "diktatórikus rendszer kiépítésének kezdete" lenne.

Hamanei élesen kikelt a világ "arrogáns hatalmai" ellen, amelyek közül konkrétan az amerikai és a brit kormányt nevezte meg. Azzal vádolta ezeket a nyugati országokat, hogy nyugtalanságot akartak szítani Iránban, és megpróbálták aláásni az embereknek a választásba vetett bizalmát. "A végeredmény kétségbe vonásával az iszlám köztársaság legitimitását kérdőjelezték meg" - vélekedett.

Az iráni televízió felvételei szerint a pénteki imán jelen volt Ahmadinezsád és egyik kihívója, Mohszen Rezai is. A képeken nem volt látható sem Muszavi, sem Mehdi Karubi reformpárti jelöltek.

Nem engedélyezik az iráni hatóságok Muszavi híveinek szombatra Teheránba meghirdetett tüntetését - jelentette be az iráni főváros kormányzója. Morteza Tamadon az ISNA hírügynökség szerint reményét fejezte ki, hogy engedély nélkül nem tartják meg a megmozdulást.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken Brüsszelben elítélték az iráni tüntetők elleni erőszakot. A kétnapos uniós csúcs befejeztével Gordon Brown brit miniszterelnök kijelentette, hogy a vezetők egyöntetűen helytelenítették a hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését, "az elmúlt napok brutalitását". Nicolas Sarkozy francia elnök arra intette Iránt, nehogy helyrehozhatatlan hibát kövessen el. Csalódást keltőnek nevezte Hamenei beszédét Angela Merkel német kancellár is.

Nagy-Britannia diplomáciai úton tiltakozott amiatt, hogy Hamenei beszédében az iráni belügyekbe való beavatkozással vádolta meg a brit kormányt. A brit külügyi tárca szóvivője közölte, hogy a beszéd elhangzása után azonnal bekérették a minisztériumba Irán londoni nagykövetét, Raszul Movahediant. Mark Lyall Grant, a minisztérium politikai igazgatója ismertette a diplomatával a brit kormány elmarasztaló véleményét a beszédről.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken Genfben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az iszlám köztársaságban egyre több embert vesznek őrizetbe a hatóságok, a főbiztos szerint "talán a jogszabályi kereteket túllépve". Pillay szintén aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a rendfenntartó erők esetleg "túlzott erőszakot" alkalmaznak majd a vélelmezett választási csalás ellen tüntetőkkel szemben.

A The Wall Street Journal konzervatív amerikai napilap pénteken megállapította: ahogy az iráni elnökválasztás utáni válság mélyül, Európa szokatlan módon lényegesen keményebb hangot üt meg Irán vallási vezetőivel szemben, mint az Obama-kormány. A lap több más sajtóorgánumhoz hasonlóan rámutatott: a republikánus vezetők és demokráciapárti aktivisták dühödten követelik, hogy Barack Obama elnök határozottabb hangon támogassa a tiltakozó mozgalmat. A lap megjegyezte: Amerika és Európa ilyen szereposztása szokatlan fordulat az előző évekhez képest. A világ ugyanis nem az Egyesült Államok "viszonylag passzív hangjához" szokott hozzá, sem pedig ahhoz, hogy az EU legyen Irán leghangosabb bírálója.

Az Iránnal kapcsolatos diplomáciában jártas szakértők szerint az ez új felállás hatékonyabb, mivel az Iránhoz jelentős diplomáciai és gazdasági kapcsolatokkal kötődő európai államok kritikáját Hamenei sokkal kevésbé lesz képes elhárítani, mintha egy amerikai bírálatot. Az Obama-kormány visszafogott hangneme ezenkívül megfosztja a teheráni vezetőket attól, hogy az amerikai kártyát kijátsszák a reformista mozgalom ellenében, jóllehet már elhangzott olyan vád, hogy a békétlenséget az Egyesült Államok szítja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!