Külföld

2009.06.12. 11:06

Német lapok a gazdasági miniszter látogatásáról

Berlin - A legtekintélyesebb német üzleti lapok részletes, elemző tudósításokban számoltak be pénteken Varga István gazdasági miniszter előző napi németországi látogatásáról és ennek kapcsán a magyar válságkezelő lépésekről. Varga István Berlinben Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalásokat és német újságírókkal is találkozott.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Adóreformnak kell kivezetnie Magyarországot a válságból

 A gazdasági döntéshozói körökben különösen kedvelt Handelsblattban Mathias Brüggmann "Adóreformnak kell kivezetnie Magyarországot a válságból" című cikkének alcímében azt emelte ki, hogy az új kormány tehermentesíti a cégeket és a munkavállalókat. Az írás szerint az új miniszter radikális takarékossági – és adócsomaggal kívánja a súlyos pénzügyi helyzetben lévő EU-tag Magyarországot megmenteni az összeomlástól. Az állami kiadásokat érzékelhetően csökkenteni kívánják, az áfát júliustól 25 százalékra emelik. Ezzel párhuzamosan azonban januártól 5 százalékponttal, 27 százalékra csökken a jövedelem- és a társasági adó. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány a vállalkozásokat és a munkavállalókat akarja tehermentesíteni és a foglalkoztatást és a fogyasztást ösztönözni.
 
A cikkíró emlékeztetett arra, hogy a korábbi Shell-menedzser Varga István az április óta hivatalban lévő "pártok feletti technokrata" kormány tagja és meggyőződése, hogy a kormány kitart áprilisig, az országgyűlési választások időpontjáig. A lap megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenzéki konzervatív Fidesz a vasárnapi szavazáson majdnem 60 százalékos többséget szerzett és Orbán Viktor, az ellenzék vezetője erősen támadja a reform-elképzeléseket. Varga szerint mindazonáltal nincs alternatívája a tervezett intézkedéseknek, különben "összeomolhat az állam és még rosszabb lehet a helyzet". 
 
A cikkíró emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2008 őszén 25 milliárd dolláros hitel felvételére kényszerült a Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és az Európai Uniótól.  A miniszter szerint ez az összeg elég lesz a válság leküzdéséhez. A költségvetés hiánya az idén a GDP hét százalékára rúg majd, és ezzel meghaladja az euró-bevezetés feltételeként előírt 3 százalékot, ezért egyelőre "kalandorság" lenne euro-bevezetési céldátumot kitűzni - idézte az újság a magyar minisztert, aki szerint az adósságok ellenére a kormány támogatni fogja az autó- valamint a gyógyszergyártást, a logisztikát és az információs technológiai szektort, hogy befektetőket tudjon megnyerni. 
     
A kormány mint vállalat

A Financial Times Deutschland  "A kormány egy vállalat" címmel ugyancsak Varga István tájékoztatása alapján számolt be a magyarországi válságkezelésről. "Tegnap top-menedzser, ma gazdasági miniszter" – írta Marina Zapf, bemutatva Varga Istvánt, aki szerint a magyar kormány jól halad a válságkezelésben, a tervezett 142 intézkedésnek több, mint a fele megindult. Az IMF és az EU által Magyarország rendelkezésére bocsátott 25  milliárd dolláros hitelt a terveknek megfelelően tudják felhasználni. Varga véleménye szerint nincs szükség további hitelfelvételre, ám ezt nem lehet kizárni, ez a világban végbemenő folyamatoktól függ. 
 
A minisztert idéző üzleti és egyben politikai napilap szerint a Bajnai kormány adóemelések sorával kíván bevételhez jutni és csökkenteni akarja a bérköltségeket is. Megnő az alkohol és a dohánytermékek adója, szigorítások várhatók a bérek és a nyugdíjak esetében. Így akarják a munkaadók irányából a fogyasztók felé átcsoportosítani a terheket. "Nincs más választásunk, ezt kommunikáltuk, nincsenek se tüntetések, se sztrájkok, de sok megértést tapasztalunk" – idézte az újság a minisztert.
 
Az újság ugyanakkor rámutatott, hogy az európai parlamenti választások elemzői  ezt másként látják: a szavazók a kormánypártot megbüntették és az ellenzék vezetője, Orbán Viktor – akinek konzervatív pártja megnyerte a választást – már a kormányrúdnál "látja magát". Orbán Viktor azonban újra akarja tárgyalni az IMF-megállapodást.     Vargát azonban ez kevéssé érdekli. A miniszter szerint egy évre szóló üzleti tervet készítettek, amelynek célja a költségvetési hiány hét százalékra csökkentése és a négy kiemelt ágazat versenyképességének növelése. "A kormányt úgy tekintjük, mint egy vállalatot, és megvalósítjuk a tervet"" – idézte  a lap a gazdasági minisztert.

Vita Magyarországon a válságkezelésről

A Berliner Zeitung a miniszteri látogatás kapcsán "Vita Magyarországon a válságkezelésről" címmel számolt be a magyarországi fejleményekről. Utalt arra: a kormány a jobboldali konzervatív, ellenzéki Fidesz földcsuszamlás-szerű, EP-választási győzelme ellenére is ragaszkodik reform- és takarékossági terveihez.  Orbán Viktor ugyanakkor a kormány azonnali lemondását követeli. Az április óta hivatalban lévő kormány kiadáscsökkentésekkel, az adóterhelés csökkentésével és az EU-források felhasználásának gyorsításával kívánja konszolidálni a gazdaságot – idézte a Berliner Zeitung Varga Istvánt, aki bízik abban, hogy  Magyarország helyzete tovább stabilizálódik és nem lesz szükség további hitelekre. A miniszter elutasítja a kormány lemondásával kapcsolatos követelést, utalva arra, hogy "a kormány nem pártpolitikai, hanem szakértői kabinet, amely a 2009 tavaszán sorra kerülő parlamenti választásokig  a válságkezelésre összpontosít" - idézte  a Berliner Zeitung varga Istvánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!